Crna Gora odgovara Trumpu nakon što ih je nazvao agresivnom nacijom

Radiosarajevo.ba
Crna Gora odgovara Trumpu nakon što ih je nazvao agresivnom nacijom
Foto: Arhiv / Zastava Crne Gore

Crna Gora, koju je američki predsjednik Donald Trump opisao kao "malu, vrlo agresivnu zemlju", odgovorila mu je da ona pridonosi "miru i stabilnosti, ne samo na europskom kontinentu, već i u cijelom svijetu".

U saopćenju na crnogorskom i engleskom, vlada u Podgorici istaknula je da sudjeluje uz američke vojnike u misijama u Afganistanu.

Na američkoj televiziji Fox News američki predsjednik je opisao Crnu Goru kao "malu zemlju s vrlo jakim, vrlo agresivnim ljudima koja bi mogla potaknuti III svjetski rat".

Crnogorska vlada opisuje svoju zemlju kao stabilnu zemlju gdje nisu bili sukobi tokom raspada bivše Jugoslavije. Uz to, "zemlja je prihvatila i zaštitila 120.000 ljudi" zahvaćenih sukobima i "prva se suprotstavila fašizmu", podsjetili su. "Izgrađujemo prijateljstva, ni jedno nismo izgubili odvažno štiteći naše nacionalne interese", dodali su u saopćenju.

"U današnjem svijetu, nije važno jeste li mali ili veliki, važno je do koje razine branite vrijednosti slobode, solidarnosti i demokratije", nastavila je vlada.

Podgorica je naglasila i da su prijateljstvo i savez Crne Gore i Sjedinjenih Država snažni i neraskidivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije