Čovjek koji pada u sigurnu smrt: Misterija fotografije tragičnog dana

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji pada u sigurnu smrt: Misterija fotografije tragičnog dana

Datum 11.septembar obilježio je jedan od najgorih terorističkih napada u ljudskoj historiji: napad avionima na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku u kojima je živote izgubilo više od 3.000 ljudi.

Sjećanje na 11. septembar: Potresni snimak posljednjeg javljanja

Sva djela o tom danu obilježile su fotografije aviona, tornjeva i ruševina. Ali jedna fotografija je drukčija. Čovjek u padu fotografija je autora Richarda Drewa i pokazuje samo čovjeka koji pada u sigurnu smrt, a u pozadini se nalazi bezlična čelična fasada tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Dan je to u kojem je hiljade ljudi izgubilo živote, dan je to u kojem je promijenjen tok svjetske historije i smrt jednog čovjeka može se činiti beznačajna. Fotografije njegovog pada ubrzo su pale u zaborav, a najviše zbog pritiska javnosti. Svaki medij, koji je objavio fotografije pada, odmah se našao na udaru kritika zbog besćutnosti u objavljivanju posljednjih trenutaka jednog čovjeka.

Identitet osobe čija smrt je ovjekovječena lećom fotografa Associated Pressa, nikad nije potvrđen. Pretpostavlja se da je gotovo 200 osoba skočilo u sigurnu smrt kako bi izbjegli još goru smrt u plamenu tornjeva. Nakon što su tornjevi pali, hiljade tijela našlo se pod tonama čelika i betona što je dodatno otežalo identifikaciju žrtava.

U dvije različite istrage, špekulisalo se o različitim identitetima skakača.

Prvo je reporter kanadskog The Globe and Mail Peter Chaney zaključio da je na fotografiji Norberto Hernandez, kuhar u restoranu Windows on the World koji se nalazio na vrhu sjevernog tornja blizanca. Čak i neki članovi Hernandezove obitelji bili su uvjereni da je riječ o Norbertu. Detaljnijim pregledavanjem ostalih fotografija ipak su zaključili da njihov rođak nije čovjek na slici.

U drugoj istrazi časopisa Esquire, reporter Tom Junod, došao je do zaključka da bi moglo biti riječi o Jonathanu Brileyu. Tada 43-godišnji Briley radio je kao zvučni tehničar u Windows on the World. Postoji teorija da, ako je stvarno riječ o Brileyu, on je slučajno pao iz restorana. Naime, Briley je bio astmatičar i znao je da se nalazi u životnoj opasnosti kada je dim počeo kuljati u restoran.

Šef Windows on the World Michael Lomonaco rekao je da postoji realna mogućnost da je riječ o Brileyu. Na jednoj od fotografija ispod košulje vidi se narančasta majica kakvu je Briley često nosio. Starija sestra Gwendolyn također misli da je na fotografiji Jonathan. "Kada sam prvi put vidjela fotografiju i vidjela visokog i mršavog muškarca, rekla sam sama sebi: 'Da ne znam bolje, mislila bih da je na slici Jonathan'", ispričala je Gwendolyn novinarima davne 2003. godine.

Identitet osobe na fotografiji nikad neće biti zasigurno utvrđen, ali ostat će zabilježen u historiji kao najeklatantniji pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije