Članice G7 se dogovorile da će što prije pomoći zemljama Amazonije

Radiosarajevo.ba
Članice G7 se dogovorile da će što prije pomoći zemljama Amazonije
Foto: Xinhua/PIXSELL / Amazon u plamenu

Zemlje G7 su se dogovorile da će "što prije" pomoći zemljama kojima haraju požari što su se ovih dana proširili amazonskom prašumom, rekao je u nedjelju Emmanuel Macron.

"Postoji dovoljan stepen saglasnosti da možemo reći 'svi se slažemo da ćemo čim prije pomoći zemljama koje su zahvatili požari'", rekao je francuski predsjednik, domaćin susreta na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta koji se u ponedjeljak završava u Biarritzu, na jugozapadu Francuske, prenosi Hina.

Na pozive u pomoć koji, između ostalih, dolaze iz Kolumbije, "moramo odgovoriti svojom prisutnošću", dodao je Macron, koji je u petak oštro kritikovao "pasivnost" brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa pred tom ekološkom katastrofom.

Snimci "pluća planeta" u plamenu uzbunile su međunarodnu javnost i doprinijele da se to pitanje nađe u središtu razgovora G7 uprkos početnom otporu Brazila koji ne učestvuje na samitu u Biarritzu.

Macron je saopćio da upravo kontaktira "sa svim zemljama Amazonije (...) kako bi se mogle ispuniti konkretne obaveze na tehničkom i na finansijskom planu".

"Upravo radimo na mehanizmu međunarodne mobilizacije kako bismo što djelotvornije mogli pomoći tim zemljama", dodao je francuski predsjednik.

Što se tiče dugoročnog pitanja pošumljavanja Amazonije, "za stolom su bila iznijeta različita razmišljanja", dodao je Macron, istaknuvši da su zemlje pogođene požarima privržene svom državnom suverenitetu.

"Ali, važnost Amazonije za te zemlje i za međunarodnu zajednicu je tolika - kako u pogledu bioraznovrsnosti i kisika, tako i u pogledu borbe s klimatskim promjenama - da moramo pristupiti pošumljavanju", naglasio je francuski predsjednik.

Ta ekološka kriza je tolika da bi lako mogla blokirati trgovinski ugovor između EU i Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) potpisan krajem juna nakon dvadeset godina pregovaranja. Pariz je, optuživši Bolsonara da je "lagao" o svojim obvezama prema okolini, poručio da će se u takvim okolnostima usprotiviti ugovoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije