Činjenice o koronavirusu koje morate znati!

Radiosarajevo.ba
Činjenice o koronavirusu koje morate znati!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pojavom koronavirusa velika pažnja je posvećena trgovini divljim životinjama u Kini. Ali, da li je trgovina divljim životinjama ključni uzrok nastanka virusa?

U ponedjeljak su nadležni u Kini odlučili privremeno zabraniti trgovinu u cijeloj zemlji. Zabrana će biti na snazi dok se epidemija ne proglasi završenom, piše CNN. Pojedinci će biti procesuirani.

Pitali smo doktoricu kako se zaštititi od smrtonosnog virusa koji hara svijetom

Izvještavanje o ovoj vrsti trgovine je CNN ocijenio kao senzacionalističko, što je posebno bilo svojstveno za tabloide. Tvrde da su objavljivani obmanjujući snimci i fotografije koji nemaju nikakve veze s Wuhanom gdje se koronavirus prvobitno pojavio.

Između ostalog, objavljen je snimak turističkog blogera iz Kine na kojem se vidi kako jede supu u kojoj je slijepi miš. Međutim, snimak je snimljen u pacifičkoj zemlji Palau. CNN podsjeća da su televizijske kuće na zapadu u prošlosti prikazivale ljude koji jedu ovu namirnicu.

Navedeno je da je postojalo nastojanje da se konzumacija divljih životinja sa trgovinom organa slonova i nosoroga, što je i u Kini ilegalno. Ukazali su na to da su još manje etični od konzumacije uslovi u tvornicama - farmama.

Pitali smo Aerodrom Sarajevo šta su poduzeli kako bi spriječili širenje koronavirusa

CNN je naglasio da je zanemareno to da je konzumacija hrane koja se priprema od divljih životinja vrlo mala u Kini. Tvrde da su izvještaji pojedinih zapadnih medija sadržavali rasizam. Posebno su istakli inicijativu na internetu #RejectGameMeat kojom su, kako su ocijenili, oni koji jedu takvu hranu proglašeni neodgovornim, prljavim i lošim osobama.

Iz Kine za RSA: Kao u hororima je, ljude na ulici zaustavljaju osobe u žutim odijelima

Podcrtali su da trgovina divljim životinjama nije ključni uzrok koronavirusa. Podsjetili su da svinjska i ptičja gripa povezane sa životinjama koje su jedu širom svijeta. Na to je ukazao i James Palmer u članku za uticajni magazin Foreign Policy.

CNN također tvrdi da su rijetki oni koji jedu pse u Kini. Naglasili su da i većina stanovnika Wuhana ne jede pseće meso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije