Cijene nafte idu u nebo: Saudijci objavili da ih je napao Iran, Trump sprema odmazdu

Agencije
Cijene nafte idu u nebo: Saudijci objavili da ih je napao Iran, Trump sprema odmazdu

Glasnogovornik koalicijskih snaga, koje predvodi Saudijska Arabija, Turki al-Maliki izjavio je da su napadi izvedeni na postrojenja i komplekse saudijske naftne kompanije Aramco izvedeni iranskim oružjem izvan teritorije Jemena.

"Prema prvim podacima, oružje koje je korišteno u napadu na Abqaiq i Khurais pripada Iranu, a indicije govore da su napadi izvedeni izvan područja Jemena", rekao je al-Maliki novinarima.

Dodao je da još uvijek traje istraga kako bi bilo tačno utvrđeno odakle je napad izveden.

Iran odbacuje bilo kakvu umiješanost u napade 14. septembra, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru sa američkim i stranim novinarima naveli da pravac i obim napada stvaraju sumnju o umiješanosti Huta koje u Jemenu podržava Iran.

Nešto ranije je američki predsjednik Donald Trump kazao da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

"S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta", napisao je Trump na Twitteru.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije