CIA došla do zaključka da je princ Salman naredio ubistvo Khashoggija

AA
CIA došla do zaključka da je princ Salman naredio ubistvo Khashoggija
0 / Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija naredio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

"CIA je došla do zaključka da je princ bin Salman naredio ubistvo Khashoggija", navodi američki Washington Post, iznoseći takvu tvrdnju na osnovu četiri anonimna izvora.

"Ocjena CIA-e, u koju, kako su rekli zvaničnici, imaju veliko povjerenje, predstavlja do danas najkonkretnije povezivanje Mohammeda bin Salmana s tom operacijom i dodatno zamršava napore Trumpove administracije da očuva odnose s bliskim saveznikom", navodi se u tekstu uglednog lista.

Prema tekstu, CIA je došla do zaključka ispitivanjem više izvora obavještajnih službi, uključujući i telefonski razgovor između ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Američkim Državama i prestolonasljednikovog brata, Khalida bin Salmana, sa Khashoggijem.

Anonimni izvori koji su govorili pod uslovom stroge anonimnosti, kazali su da je Khalid kazao Khashoggiju da bi trebao otići u saudijski konzulat u Istanbulu zbog dokumenata koji su mu trebali da bi se vjenčao, uvjeravajući ga da će sve proteći sigurno.

"Nije jasno je li Khalid znao da će Khashoggi biti ubijen, ali mu je uputio poziv na instrukciju njegovog brata, prema tvrdnjama ljudi koji su upoznati s pozivom koji je presrela američka obavještajna služba", navodi Washington Post.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije