Malena Megan nadjačala skoliozu u Turskoj i ostvarila san da pleše

Promotivni tekst
Malena Megan nadjačala skoliozu u Turskoj i ostvarila san da pleše
Foto: Acibadem Turska / Malenoj Megan ostvaren san
Suočeni sa skoliozom, svako treće dijete od 100 može dostići zakrivljenje kičme od najviše 70 stepeni. Tako je i 14-ogodišnjoj profesionalnoj plesačici Megan Fleming iz Sjeverne Irske dijagnosticirana skolioza.

Međutim, skolioza male Megan brzo je napredovala i dostigla 100 stepeni. Koristeći osteotomske i fuzionisane tehnike, njenu skoliozu liječio je Ahmet Alanay, MD profesor za ortopediju i traumatologiju u Acıbadem bolnici u Istanbulu.

Prof. dr Ahmet Alanay je objasnio dosta rizičnu operaciju sljedećim riječima:

"Naš cilj je bio pokretna kičma koja bi omogućila Megan da pleše fiksiranjem što je moguće manjeg dijela kičme. Uz pomoć osteotomije i fuzije, uklonili smo dijelove kostiju i omekšali kičmu. Zatim smo fiksirali kičmu šrafovima i šipkama. Vrhunska tehnologija koju smo koristili u operaciji omogućila nam je da korigujemo kičmu tako da Megan može slobodno da pleše. Što je još važnije, Megan više neće ostajati bez daha jer je kapacitet pluća vraćen na raniji nivo zahvaljujući tome što je zakrivljenje u velikoj mjeri ispravljeno.“

Zakrivljenje bi dostiglo preko 100 stepeni, u slučaju da je operacija odložena. To bi dosta otežalo operaciju, povećalo rizik od paralize i istovremeno prouzrokovalo ukočenost kičmenih pršljenova, što bi onemogućilo Megan da se profesionalno bavi plesom. Također, zakrivljenje iznad 100 stepeni bi smanjilo kapacitet pluća na manje od kritičnih 30 procenata, i doktori ne bi mogli da operišu, a mlada djevojka bi mogla da izgubi život zbog respiratorne insuficijencije.

Pored toga, Megan je imala i problem sa razvojem zbog nedostatka hormona rasta. Iako je imala 14 godina, njene kosti su dostigle rast kao kod desetogodišnje djece. Već rizična operacija bila je još više otežana zbog ovog problema.

Na sreću, zahvaljujući operaciji koju je obavio prof. dr Ahmet Alanay, specijalista ortopedije i traumatologije u Acıbadem bolnici u Istanbulu, strahovi se nisu ostvarili i zakrivljenje kičme smanjeno je na stepen koji je u potpunosti eliminisao pritisak na pluća, a poslije operacije nije bilo nikakvih estetskih problema – što znači da spolja ništa nije bilo primjetno i Megan je mogla da nastavi da pleše bez problema.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije