Čedo Kljajić, osumnjičen za ratni zločin u BiH, gubi državljanstvo?

Radiosarajevo.ba
Čedo Kljajić, osumnjičen za ratni zločin u BiH, gubi državljanstvo?
Kanada je krenula u akciju ukidanja državljanstva Čedi Kljajiću, bosanskom Srbinu, zbog sumnje da je počinuo ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Savezna vlada Kanade sumnjiči Kljajića da je lagao pri dobivanju kanadskog državljanstva, prikrivajući svoju ključnu ulogu u kreiranju policijskih snaga i njihovim operacijama koji su bile usmjerene protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na tada samoproglašenoj Srpskoj republici.

U saopćenju Saveznog suda Kanade, koje prenosi CTV news, da bi Kljajić mogao biti deportiran.

Kljajić je u aprilu 1992. godine imenovan na višu poziciju u MUP-u takozvane RS, komandujući sistematičnom ubijanju i progonu civila nesrpske nacionalnosti”, napominju iz Saveznog suda Kanade.

Dodaju da postoje dokazi da je Kljajić 1995. godine priložio lažne dokaze i izjave u vezi s njegovom ratnom prošlosti kako bi se trajno naselio u Kanadi, a potom 1999. godine i dobio državljanstvo.

Kljajić, koji živi u Quebecu, još uvijek ima pravo da uloži žalbu. On nije odgovarao na telefonske pozive u petak.

U prvim mjesecima rata, Kljajić je bio imenovan kao podsekretar za javnu sigurnost u samoproglašenoj Srpskoj republici.

“Na toj poziciji, očigledno je da je odgovoran za akcije MUP-a takozvane RS protiv civilnog stanovništva. Kljajić je uveliko podržavao snage srpske policije u kreiranju zločina i odgovoran je za generalni previd njihovih zločina od početka rata do novembra 1992. godine”, napominje Savezni sud Kanade.

Od početka konflikta jasno je da je Kljajić potpuno znao za zločine koje su počinili njegovi potčinjeni policajci.

U junu 1993. godine Kanada je priznala da je samoproglašena RS i njena vlast kriva za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i kršenje ljudskih prava, te je njihovim zvaničnicima uskratila bilo kakvo gostoprimstvo.

U februaru 1995. godine, Kljajić je aplicirao za dolazak u Kanadu u statusu izbjeglice.

Tada nije priznao svoju ulogu u režimu bosanskih Srba. Kljajić je slagao da je u Sarajevu radio kao advokat i da je protjeran iz Sarajeva.

On je poricao da nije u bilo kojem smislu učestvovao u ratnim zločinima, što je kasnije otkriveno da je laž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije