Cavusoglu poručio Macronu: S ovakvim nepromišljenostima se ne postaje lider Europe

Radiosarajevo.ba
Cavusoglu poručio Macronu: S ovakvim nepromišljenostima se ne postaje lider Europe
Foto: EPA-EFE / Mevlut Čavušoglu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu uputio je kritike na račun francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Rekao je kako se Macron bori da postane lider Europe, no poručio mu je kako se to ne postaje izvještačenim ponašanjem i s takvim nepromišljenostima, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas u turskom parlamentu odgovarao na pitanja novinara te se dotakao i posljednjih izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koje je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Praizu s generalnim sekretarom UN-a Jensom Stoltenbergom, iznio u vezi s turskom operacijom "Izvor mira".

Emmanuel Macron ponovio NATO savez je "klinički mrtav"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ostaje dosljedan po pitanju komentara koji je dao prije tri sedmice kada je NATO opisao „klinički mrtvim". Kazao je da je članovima saveza potreban „poziv na buđenje", jer više nisu sarađivali u nizu ključnih pitanja, podsjeća BBC. U intervjuu od 7.

Šef turske diplomatije podsjetio je kako na sjeveru Sirije postoje nastojanja za formiranjem svojevrsne „terorističke države“.

„Naša operacija 'Izvor mira' onemogućila je realizaciju takvih planova. S tom razočaranošću, svakog dana nam iz Pariza stiže slika koja je puna besmislica“, smatra Cavusoglu.

Poručio je kako je Macronu adekvatno odgovorio i ranije tokom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Washingtonu, vezano za koaliciju protiv ISIS-a.

„Mislim da ne postoji komentar na riječi koje je izrekao Macron. Mi se ovdje borimo protiv terorizma. On je taj koji je zaštitnik terorističke organizacije i čiji je često domaćin u palati Elysee. Ako on kaže 'teroristička organizacija je moj saveznik', onda i mi imamo odgovor. Upravo, kako je kazala i Merkel, Turska je saveznik NATO-a. Stoga, neka (Macron) stoji uz saveznike“, poručio je Cavusoglu.

U vezi s riječima Macrona, koji je nedavno ocijenio da je NATO u stanju „kliničke smrti“, Cavusoglu je podsjetio kako su ovakve izjave naišle na brojne kritike i uznemirile mnoge, uključujući i zemlje članice NATO-a.

„Macron ne može biti lider Europe s takvim nepromišljenostima. U Europi je trenutno nastala kriza autoriteta. U borbi je da zauzme lidersku poziciju, ali ovo je izvještačeno ponašanje. Lider se postaje prirodnim ponašanjem i politikama, s osobinama lidera, a ne takvim umjetnim diskursima i potezima kojima se prelazi granica“, rekao je Cavusoglu.

Macron je na konferenciji za novinare sa Stoltenbergom kazao kako u potpunosti razumije zabrinutost saveznika Turske na polju sigurnosti, te dodao:

„Suočeni su s velikim brojem terorističkih napada. Uporedo s time, nemoguće je provoditi nekakvu vojnu operaciju koja predstavlja prijetnju po koaliciju protiv ISIS-a, a istovremeno očekivati jedinstvo i podršku“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije