Carla del Ponte: Erdogan ne smije proći nekažnjeno, mora mu se suditi

Radiosarajevo.ba
Carla del Ponte: Erdogan ne smije proći nekažnjeno, mora mu se suditi
FOTO: EPA / Arhiv

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte smatra da bi protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana trebalo pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine zbog ofanzive njegove zemlje u Siriji.

Del Ponte je u intervjuu za švicarski list Schweiz am Wochenende rekla da je tuskom intervencijom prekršeno međunarodno pravo i obnovljen sukob u Siriji.

„Trebalo bi otvoriti istragu protiv njega i on bi trebalo da bude optužen za ratne zločine. Ne bi trebalo dozvoliti da se izvuče bez kazne“, rekla je Del Ponte.

Ona je ocijenila da je „nevjerovatno“ da Erdogan može da napadne sirijsku teritoriju kako bi „uništio Kurde“.

erdogan_AA_0726.jpg - undefined

Foto: Anadolija: Recep Tayyip Erdogan

Ankara je saopštila da je njena ofanziva, koja je pokrenuta nakon što su se američki vojnici povukli sa pograničnog područja između Sirije i Turske, isključivo usmjerena na kurdske snage iz takozvane Narodne zaštitne jedinice.

Turska na pripadnike Narodne zaštitne jedinice gleda kao na teroriste i tvrdi da su oni povezani sa kurdskim pobunjenicima, koji djeluju na jugoistoku Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije