Çamlica džamija postat će simbol Istanbula i otvorit će vrata u svetoj noći

Radiosarajevo.ba
Çamlica džamija postat će simbol Istanbula i otvorit će vrata u svetoj noći
Džamija čiju je izgradnju naredio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan bit će otvorena za 27. noć ramazana - Lejletul-Kadr.

Tada će u istanbulskoj Çamlica džamija biti klanjana prva teravija, prenosi Dailysabah.com.

Džamija se nalazi na najvećoj visoravni u Istanbulu u azijskom dijelu u Općini Uskudar na 286 metara nadmorske visine i postat će novi simbol grada na Bosforu.

Kada se otvori bit će jedna od najvećih džamija na svijetu u kojoj će molitvu moći obavljati preko 50.000 vjernika.

Na otvorenju džamije očekuje se oko 10.000 vjernika koji će prisustvovati i obilježavanju noći kada je sveta knjiga muslimana - Kur’an poslana preko poslanika Muhammeda a.s. muslimanima.

Teraviji će prethoditi i veliki iftar na ulicama ove općine. 

U sklopu projekta na Camlici će biti izgrađeni i novi objekti tako da će to mjesto sa izgradnjom ove džamije postati stalna turistička atrakcija.

Vrijednost izgradnje džamije iznosi 135 miliona turskih lira. Imat će četiri minareta visine po 107,1 metar (minareti sa tri šerefa), te dva minareta sa visinom od 89 metara (minareti sa dva šerefa). Ispod zemlje će biti smještena četiri sprata sa salama za konferenciju, bibliotekama, studijima za umjetnost kao i parking garažama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije