Cameron: Ako izađemo iz EU, nema više povratka

Anadolija
Cameron: Ako izađemo iz EU, nema više povratka
/ Anadolija
Posljednjeg dana kampanje uoči referenduma o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, britanski premijer David Cameron upozorio je da je izlazak iz Unije put bez povratka.

Nakon što je tabor koji zagovara izlazak iz Evropske unije, 'Brexit', pozvao britanske birače da imaju više povjerenja u sebe i svoju državu, britanski premijer Cameron je upozorio da je to put bez mogućnosti povratka.

"Ne možete iskočiti iz aviona, a onda se vratiti u isti kroz otvor kokpita", slikovito je poručio premijer Cameron u današnjoj izjavi za radio BBC.

Cameron smatra da Velika Britanija ima najbolje od obje opcije jer su zadržali specijalni status i vode samostalno tržište, uz mogućnost da doprinose u rješavanju širih problema poput terorizma i uspostavljaju ekonomske i trgovinske odnose.

"Ja sam izraženi patriota ove države. Nismo bili pod invazijom proteklih hiljadu godina i imamo institucije koje su nam dobro služile. Ne želim da se toga odreknem zbog neke vrste ujedinjene Evrope i to mi to i nećemo učiniti", kazao je Cameron.

S druge strane, istaknuti zagovarač "Brexita" i bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson jutros je dao izjavu novinarima BBC-a tokom jutarnje posjete ribarnici u istočnom dijelu Londona.

"Vrijeme je da imamo posve nove odnose sa našim prijateljima i partnerima sa druge strane Kanala. Vrijeme je za dizanje glasa za demokraciju i stotine miliona ljudi širom Evrope se slaže s nama. Došlo je vrijeme da se odvojimo od disfunkcionalnog i neefikasnog sistema Evropske unije", poručio je Johnson.

Posljednja anketna istraživanja pokazuju da ostanak u EU i izlazak iz Unije podržava veoma ujednačen procenat Britanaca. Zbirni rezultati tih anketa objavljeni na internet stranici "What UK Thinks" pokazuju da je za ostanak u Uniji 51 posto, a za izlazak iz Unije 49 posto Britanaca.

Analitičari predviđaju da bi odziv birača na sutrašnjem referendumu mogao dostići 80 posto, što nije zabilježeno niti na jednim nacionalnim izborima, niti referendumima održanim u toj zemlji u proteklih pola stoljeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije