Izbijanje rata između SAD i Irana vjerovatnim smatra 71 % ispitanih Amerikanaca

Radiosarajevo.ba
Izbijanje rata između SAD i Irana vjerovatnim smatra 71 % ispitanih Amerikanaca
Facebook / Evo čime je brutalno likvidiran iranski general

Posljednje istraživanje javnog mnijenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazalo je da skoro tri četvrtine ispitanih smatra vjerovatnim da će doći do američko-iranskog rata u narednih nekoliko godina, piše Anadolu Agency.

Anketu su proveli Reuters/Ipsos nakon prošlosedmičnog zračnog napada u kojem su američke snage kod aerodroma u Bagdadu ubile deset osoba, među kojima i iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta jedinice Quds koja slovi za elitni odred Revolucionarne garde Irana.

U objavljenim rezultatima ankete navodi se da 71 odsto ispitanika smatra da će američko-iranske tenzije vjerovatno prerasti u rat u narednih nekoliko godina. Sedam od deset ispitanika tako misli među populacijom koja podržava Republikansku partiju, dok je omjer onih koji tako misle među demokratama za skoro deset odsto i veći.

U mogućnost skorog izbijanja rata između SAD-a i Irana ne vjeruje 17 odsto ispitanih, dok svega pet odsto njih kategorički odgovorilo da rata neće biti.

Politiku koju prema Iranu vodi američki predsjednik Donald Trump ne odobrava 53 odsto ispitanih.

Da Iran predstavlja stvarnu prijetnju SAD-u smatraju četiri od deset ispitanika, a četiri odsto ispitanih smatra da Iran nije prijetnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije