Broje se sati do historijskog susreta Trumpa i Kim Jong-una

Radiosarajevo.ba
Broje se sati do historijskog susreta Trumpa i Kim Jong-una
Foto: Express / Kim Jong-un - Trump
Donald Trump i Kim Jong-un u ponedjeljak su u završnim pripremama za historijski summit u Singapuru.

Susret u utorak bit će prvi put da se neki američki predsjednik sastaje s čelnikom Sjeverne Koreje, a događa se samo nekoliko mjeseci nakon što je svijet strahovao od sukoba između dvaju strana koje su razmjenjivale uvrede i prijetile ratom.

“Mislim da će proći jako dobro”, rekao je Trump na radnom ručku s premijerom Singapura.

Održavanje summita je vratilo nade za napredak prema postizanju mirovnog sporazuma kojim bi se i službeno dovršio Korejski rat, posljednja ostavština Hladnog rata, nakon što su sukobi zaustavljeni primirjem, prenosi CNN.

Prema najavama, Trump i Jong-un  će se naći jedan-na-jedan na zatvorenom susretu, a uslijedit će širi sastanak s ključnim savjetnicima, otkrili su američki dužnosnici.

Istaknuti dužnosnik Bijele kuće rekao je da se Trump “osjeća dobro” i da trajanje summita nije strogo utvrđeno.

“Može trajati dva dana. Razgovarat će koliko bude trebalo”, istaknuo je pod uvjetom anonimnosti.

Inače, retorika između Trumpa i Kim Jong-una bila je izuzetno žestoka.

Američki predsjednik se trudio postati prijatelj sjevernokorejskog vođe, te pamtimo njegov tweet iz novembra prošle goldine kada se u poruci na Twitteru zapitao zbog čega ga Sjeverna Koreja vrijeđa nazivajući ga »starim luđakom« kad on Kima nikad ne bi nazvao »malim i debelim«. 

"Zašto bi me Kim Jong-un vrijeđao nazivajući me 'starim luđakom', kada ja njega ne bih NIKAD nazvao 'malim i debelim'?", postavio je tweet američki predsjednik pa dodao »Oh, jako se trudim postati njegov prijatelj – a možda se jednoga dana to i dogodi«.

Prilika za to je već u utorak.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije