Broj stradalih u tajfunu Manghut na Filipinima i u Kini porastao na 70

Radiosarajevo.ba
Broj stradalih u tajfunu Manghut na Filipinima i u Kini porastao na 70
Foto: EPA / Mnogi od nestalih na Filipinima su rudari zlata i njihove porodice
Broj nastradalih u tajfunu Manghut koji je pogodio Filipine i Kinu porastao je na najmanje 70 a desetine se vode kao nestalo, saopćile su vlasti te dve zemlje

Manghut je oslabio na tropsku oluju i danas se kreće dublje unutar kopna južne Kine gdje se očekuje da će jake kiše i vetrovi trajati još sutra. Filipinska policija saopćila je da je sa današnjim danom do podne po lokalnom vremenu broj mrtvih porastao na 65, da je 43 ljudi nestalo a 64 je povređeno, prenosi RSE, piše Danas.rs.

Kineske vlasti prijavile su nastradale od srušenog drveća i građevinskog materijala u Guangdongu, kineskom proizvodnom centru. Olujni vjetrovi i dalje danas djeluju na južnoj obali Kine i provincijama Guangdong, Guangsi i Hainan i kiša i jaki vetrovi će trajati još tokom cijelog sutrašnjeg dana.

Mnogi od nestalih na Filipinima su rudari zlata i njihove porodice za koje se strahuje da su zatrpani ispod klizišta u selu u provinciji Benguet.

Na Filipinima Manghut je izazvao klizišta i rušio zgrade.

Tajfun je udario sjeverne Filipine u subotu a u nedelju stigao do južne Kine. To je najsnažniji tajfun koji je pogodio Hong Kong od 1979. godine praćen vjetrovima od 195 kilometara na sat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije