Britanski parlament sinoć je odbio Brexit bez sporazuma, a evo šta sad slijedi

Radiosarajevo.ba
Britanski parlament sinoć je odbio Brexit bez sporazuma, a evo šta sad slijedi
FOTO: EPA / Theresa May

Britanski zastupnici odbacili su u srijedu Brexit bez sporazuma i time otvorili put da se odgodi izlazak Britanije iz EU-a te nagnali premijerku Theresu May da svoj sporazum o „razvodu“ s EU-om i treći put stavi na glasanje u parlament, najkasnije do 20. marta, javljaju agencije.

Theresa May - undefined

FOTO: EPA: Theresa May

May je upozorila da bi u slučaju da sporazum i treći put bude odbijen to moglo rezultirati dugom odgodom Brexita te čak i britanskim sudjelovanjem na izborima za Europski parlament u maju.

Premijerka je govorila nakon što su zastupnici omjerom 321-278 odbacili izlazak iz EU-a bez sporazuma. Odluka se ne odnosi samo na predviđeni izlazak 29. marta nego bilo kada. Dogodilo se to dan nakon što su zastupnici drugi put uvjerljivom većinom odbacili sporazum o Brexitu koji je May teško ispregovarala u Bruxellesu.

Haotične sjednice parlamenta ovoga i prethodnih sedmica pokazuju duboke podjele među zastupnicima o tome kako se razići s Europskom unijom. Glasanje kojim je odbačen „no-deal“ Brexit zasad je samo simboličan jer je Britanija i dalje na putu izlaska 29. marta pošto bi se trebali usvojiti novi zakoni da se to spriječi.

Zastupnici će danas glasati o tome treba li zatražiti odgodu Brexita do 30. juna upravo zbog potrebne nove legislative.

May im je poručila da će EU podržati samo kratku odgodu i to ako zastupnici pristanu na njezin sporazum.

„Bez toga, odgoda bi mogla biti duža“, kazala je.

Moguće je i da će Britanci morati na europske izbore, kazala je.

„To ne bi bilo ispravno, ali ovaj dom se mora nositi s posljedicama odluka koje donosi“, kazala je.

Zastoj u Londonu izazvao je frustracije i u Bruxellesu pa europski dužnosnici upozoravaju britanske parlamentarce da neće pristati na odgodu ako ne čuju što oni njome zapravo žele postići.

„Da prolongiramo pregovore kako bismo napravili što?“, zapitao se europski pregovarač Michel Barnier u Europskom parlamentu, čijim je zastupnicima govorio prije glasanja u britanskom parlamentu.

Samo su dva načina da se napusti EU, sa sporazumom ili bez njega, kazala je glasnogovornica Europske komisije.

„EU je spreman za oboje“, poručila je.

Glasanje mora biti održano u sljedećih sedam dana.

Odluka britanske premijerke da sporazum o razlazu i treći put stavi glasanje vjerojatno će izazvati gnjev među mnogim zastupnicima jer ga ionako odavno smatraju „mrtvim“.

Glasanje mora biti održano do 20. marta jer dan poslije počinje europski summit.

Uspije li joj u trećem pokušaju progurati sporazum, May će zatražiti kratku odgodu, najduže do 30. juna, kako bi se omogućilo da sporazum bude potvrđen novim zakonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije