Britanski parlament protiv Brexita bez dogovora

Radiosarajevo.ba
Britanski parlament protiv Brexita bez dogovora
Foto: EPA-EFE / Građani Londona ispred Britanskog parlamenta

Britanski parlament usvojio je večeras prijedlog kojim se vlada poziva da isključi mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez postizanja dogovora.

Ovaj, takozvani Spelmanov amandman, "odbacuje ideju da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez sporazuma o povlačenju i okvira za budući odnos", prenosi Reuters.

Amandman šalje signal da se parlament u cjelini protivi napuštanju EU bez sporazuma, što bi prema planu trebalo da se dogodi 29. marta, ako se ne dogovori alternativa, ali ne obavezuje vladu da spreči takav Brexit, navodi agencija.

Zastupnici su u utorak, dva mjeseca prije roka predviđenog za izlazak iz Unije, počeli glasati o amandmanima na sporazum Brexitu koji je premijerka mukotrpno dogovarala, ali ga je parlament odbio 15. januara s 432 glasova 'za' i 202 'protiv'.

S 317 glasova 'za' i 301 'protiv' zastupnici su u utorak navečer izglasali amandman »N«, konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja kojim se traže »alternativna rješenja« za tzv. backstop, tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije