Britanija će dodijeliti milijardu funti za sirijske izbjeglice

Fena
Britanija će dodijeliti milijardu funti za sirijske izbjeglice
EPA / Theresa May
Britanija je saopćila u utorak da će dodijeliti milijardu funti, uključujući 160 miliona funti svježeg novca, kako bi pomogla sirijskim izbjeglicama raseljenim šestogodišnjim građanskim ratom i zemljama koje im pružaju gostoprimstvo. 

Očekuje se da međunarodni donatori obećaju još milijarde dolara pomoći za Siriju na dvodnevnoj konferenciji u Bruxellesu koja je počela u utorak i za koju EU tvrdi da također mora pomoći u pripremi za eventualno okončanje rata.

Premijerka Theresa May fokusirat će britanska dodatna sredstva za stvaranje radnih mjesta i pružanje obrazovanja za izbjeglice, saopćila je vlada. Ta sredstva uključuju 840 miliona funti obećanih na konferenciji o pomoći Siriji održanoj u Londonu u februaru prošle godine.

UN su apelovale na osam milijardi dolara pomoći u ovoj godini, nadajući se novcu od zalivskih država kao i od evropskih donatora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije