Brazil: Opasnost od Zika virusa je prošla

Radiosarajevo.ba
Brazil: Opasnost od Zika virusa je prošla
EPA / Ilustracija
Brazil je proglasio kraj vanrednog stanja Zika virusa nakon oštrog pada, prenosi BBC.

Naime, broj slučajeva pao je za 95 posto u periodu od januara do aprila ove godine, u odnosu na period od prošle godine, saopćili su zvaničnici.

Virus je povezan s rođenjem bebe s abnormalno malim glavama. Prijetnja je bila na vrhuncu, kada se Brazil pripremao za domaćina Olimpijade 2016.

Svjetska zdravstvena organizacija istražila je opasnosti od bolesti, kao i mjere koje je Brazil poduzeo u borbi protiv širenja infekcije u novembru prošle godine.

Zika virus bio je povezan s ozbiljnim urođenim deformitetima u skoro 30 zemalja.

Ove godine nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od zaraze ovim virusom, kako se navodi, napomenuvši da je osam ljudi umro prošle godine. 

Podsjetimo, Zika virus prenosi komarac Aedes aegypti, koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Virus je otkriven u Africi četrdesetih godina.

Kod odraslih osoba izaziva groznicu i osip, mada može proći i bez simptoma, ali kod beba može dovesti do mikrocefalije, uslijed koje obim glave na rođenju iznosi manje od 32 centimetra, što ometa razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije