Bravo: Šestogodišnja Britanka osvojila najviši vrh Afrike - Kilimandžaro

Fena
Bravo: Šestogodišnja Britanka osvojila najviši vrh Afrike - Kilimandžaro
Foto: Twitter / Ashleen Mandrick popela se na Kilimandžaro

Šestogodišnja Britanka Ashleen Mandrick najmlađa je osoba u ženskoj konkurenciji koja je nedavno osvojila vrh Kilimanjara, a podvig je ponovila za dvije sedmice krenuvši drugom rutom. 

Ashleen je zadivila i iskusnije planinare odbivši da je nose ili joj pomažu nositi opremu, dok se bez ičije pomoći penjala na vrh (5895) afričke planine.

Poznato je da do vrha Uhuru stignu tek dvije trećine onih koji krenu prema njemu.

Djevojčica je toliko uživala u usponu da se nakon dva tjedna ponovno odlučila popeti na najviši tanzanijski vrh drugom rutom, ovaj put praćena ledenim temperaturama i jakim vjetrom.

Ashleen se nada kako da će jednoga dana osvojiti i Mt. Everest, a za ovaj joj je uspon trebalo posebno dopuštenje tanzanijskih vlasti jer uobičajena donja dobna granica iznosi deset godina.

Djevojčica je u ekspediciju krenula u pratnji majke Victorije Mandrick (45) i jedanaestogodišnjeg brata Nicolasa.

Prvi je put do vrha stigla 29.  septembra, a drugi put 13. oktobra. Prvi je uspon trajao šest dana, a drugi samo pet, piše Daily Mail, a prenosi Hina.

"Ashleen je oborila rekord koji je dosad držala Amerikanka Montannah Kenney. Ona je do vrha stigla prošle godine sa sedam godina i deset mjeseci", podsjetila je njezina majka Victoria, dodavši da je ponosna na svu djecu koja su se uspjela popeti do vrha.

Najmlađa osoba koja se popela na Kilimanjaro je Colton Tanner iz Novog Meksika. On je 2018. godine vrh osvojio sa šest godina i mjesec dana. Tada je bio tek nekoliko mjeseci mlađi od Ashleen koja sada drži rekord u ženskoj konkurenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije