Bračni par donirao 750 miliona dolara za istraživanje klimatskih promjena

Radiosarajevo.ba
Bračni par donirao 750 miliona dolara za istraživanje klimatskih promjena
Foto: Caltech / Lynda Resnick, Thomas Rosenbaum, Stewart resnick

Vlasnici američke korporacije The Wonderful Stewart and Lynda Resnick donirali su 750 miliona dolara (više od milijardu i 300 miliona maraka) kalifornijskom Institutu za tehnologiju za istraživanje klimatskih promjena, navodi agencija Associated Press.

Da su dobili ovu novčanu donaciju, potvrdili su iz samog Instituta za tehnologiju. Ovo je jedna od najvećih donacija jednoj naučnoj instituciji u američkoj historiji.

"Da bismo sveobuhvatno upravljali klimatskom krizom, potrebne su nam revolucionarne inovacije koje će nam omogućiti značajna ulaganja u naučna istraživanja", poručio je Stewart Resnick.

Prema njegovim riječima, nauka i kreativnost se moraju ujediniti u rješavanju izazova koji se odnose na energiju, vodu i održivost.

Resnick je čelnik kompanije The Wonderful i član kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

The Wonderful je privatna kompanija vrijedna nekoliko milijardi dolara. Bavi se agrobiznisom. Sebe predstavlja kao najvećim uzgajivačem orašastih plodova i citrusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovu korporaciju čine kompanije FIJI Water, POM Wonderful, The Justin, Landmark, JNSQ, Teleflora, Suttera, Wonderfull Halos, Wonderfull Nurseries i Wonderful Pistachios.

Institut za tehnologiju izgradit će centar za istraživanje na površini od 6.967 kvadratnih metara. Centar će imati pametni sistem napajanja električnom energijom, sunčeva energija će se koristiti za stvaranje goriva, voda će se koristiti na racionalan način...

Predsjednik Instituta Thomas F. Rosenbaum je istakao da će im donacija biti korisna za istraživanja koja se odnose na vodu, energiju, hranu i klimatske promjene, piše Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije