Boris Johnson: Rusija na Zapadnom Balkanu ne radi dobre stvari

Anadolija
Boris Johnson: Rusija na Zapadnom Balkanu ne radi dobre stvari
EPA / Boris Johnson
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson izjavio je da ako se pogleda cyber rat koji vodi Rusija, kao i ono što je ova zemlja uradila na Zapadnom Balkanu, jasno je da ne radi dobre stvari.

Johnson je prisustvovao sjednici Donjeg doma britanskog parlamenta, te je tom prilikom odgovarao na pitanja zastupnika u vezi sa vanjskom politikom Velike Britanije.

Na pitanje zastupnika Konzervativne partije Juliana Lewisa u vezi sa Turskom, Johnson je odgovorio:

"Vrlo je bitno shvatiti da su turska država i vlada ove zemlje suočeni sa jednim divljim pokušajem državnog udara tokom koje je poginulo na stotine ljudi. Mnoge vlade unutar EU-a napravile su grešku time što su umjesto pogleda na činjenično stanje, osudile Tursku za reakcije nakon pokušaja puča 15. jula. Turska je vrlo bitna za našu zajedničku sigurnost. Gurati Tursku u ćošak je zadnje što treba uraditi", rekao je Johnson.

Govoreći o izraelsko-palestinskom pitanju, Johnson je kazao kako je "strastveni zagovornik" izraelske države, no, naglasio je, da sve veći broj bespravnih objekata na Zapadnoj obali neće doprinijeti miru.

Upitan i da prokomentariše mješanje izraelskog diplomate u kampanju diskreditiranja britanskih zvaničnika, Johson je kazao kako se ambasador Izraela izvinio zbog toga.

"Izraelski ambassador je uputio izvinjenje i taj diplomata o kome je riječ više nije uposlenik ambasade. Šta god da je ta osoba radila do sada, više ne radi. Možemo reći da je to gotova priča", istakao je Johnson.

Osvrnuo se i na rusku politiku, te kazao kako nije nikada podržavao politiku ove zemlje prema Siriji.

"Ako pogledamo cyber rat koji vodi Rusija kao i ono što je uradila na Zapadnom Balkanu, jasno je da ne radi dobre stvari. No, bitno je da shvatimo da postoje pojedine oblasti na kojima možemo raditi sa Rusijom", rekao je Johnson , te dodao:

"Znamo da ruska država koristi prljave igre poput cyber rata. Ipak, smatram da ne bi bilo u redu gurati je u ćošak i demonizirati Rusiju. U tom smislu, potrebno je uspostaviti odnos i strategiju u dva pravca".

Podsjetio je kako se jutros vratio iz posjete Sjedinjenim Američkim Državama, te naglasio kako je sa novom administracijom SAD-a na snazi je jedno obostrano razumjevanje. Dodao je kako je jedan od ciljeva za 2017. godinu ojačati vezu sa novom administracijom SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije