Boris Johnson: Britanija će 31. oktobra napustiti Europsku uniju

Radiosarajevo.ba
Boris Johnson: Britanija će 31. oktobra napustiti Europsku uniju

Bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Johnson, koji je najozbiljniji kandidat Konzervativne partije da zamijeni premijerku Teresu May, izjavio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Europsku uniju 31. oktobra.

Napustit ćemo Europsku uniju 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega. Novi premijer će imati priliku da stvari radi na drugačiji način”, rekao je Johnson, prenosi BBC.

Theresa May podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije

On je istakao da će glavni posao budućeg premijera biti da obezbijedi izlazak iz EU na pravi i odgovarajući način i da konačno završi priču sa Brexitom.

Pored toga, moramo se pobrinuti da osiguramo dinamičan, ali i socijalno prihvatljiv konzervatizam kojim ćemo pobijediti laburiste”, poručio je Johnson.

Nakon današnje izjave Terese May da će podnijeti ostavku, iz Konzervativne partije ja saopćeno da bi posao oko izbora njenog nasljednika mogao da bude okončan do kraja jula.

May će do tada nastaviti da vodi vladu, pa će tako početkom juna ugostiti američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je danas poručio da mu je veoma žao zbog ostavke britanske premijerke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije