"Borba se nastavlja...": Greta Thunberg dobila "alternativnog Nobela"

Radiosarajevo.ba
"Borba se nastavlja...": Greta Thunberg dobila "alternativnog Nobela"
Foto: EPA-EFE / Greta Thunberg

Nagrada Right Livelihood, prozvana „alternativnom Nobelovom nagradom“, dodijeljena je sinoć na ceremoniji u Stockholmu, a među dobitnicima je i klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Thunberg je nagrađena zbog “inspiriranja i osnaživanja političkih zahtjeva za hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena, na temelju znanstvenih činjenica“, naglasio je žiri koji dodjeljuje tu nagradu.

Thunberg nije mogla prisustvovati dodjeli pa je videoporukom poručila: “Borba se nastavlja, mi nikada nećemo stati.“

Tu je poruku snimila u Lisabonu u koji je stigla u utorak nakon trotjednog putovanja Atlantikom, odbijajući letjeti zrakoplovima jer su štetni za okoliš. Thunberg je na putu za Madrid gdje se održava klimatska konferencija Ujedinjenih naroda.

Šesnaestogodišnja Šveđanka je u augustu 2018. započela “školski štrajk“ ispred švedskog parlamenta. Taj je događaj inspirirao prosvjede srednjoškolaca širom svijeta.

Ona je „Ivana Orleanska klime“, rekao je o Thunberg Johan Rockstrom, čelnik instituta za klimatska pitanja u Potsdamu.

Osim nje, nagrađeni su i aktivistica Aminatou Haidar iz Zapadne Sahare te brazilski urođenički aktivist Davi Kopenawa. Četvero pobjednika dobit će oko 94 hiljade eura nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije