Bombaške napade u Šri Lanki izveli su lokalni militanti: Ko su Thowfeek Jamaath

Radiosarajevo.ba
Bombaške napade u Šri Lanki izveli su lokalni militanti: Ko su Thowfeek Jamaath

Zvaničnik vlade Sri Lanke u ponedjeljak je imenovao lokalnu militantnu grupu Thowfeek Jamaath kao odgovornu za samoubilačke bombaške napade na uskršnju nedjelju.

Ministar zdravstva Rajitha Senaratne kazao je na konferenciji za novinare da su svih sedam bombaša koji su izveli skoro istovremene napade na tri crkve i tri luksuzna hotela u i oko Colomba državljani Sri Lanke.

Zvaničnici su saopćili da traje istraga o uzrocima bombaških napada u nedjelju.

Senaratne je istaknuo da se, iako je riječ o domaćoj militantnoj grupi, a sumnja na veze sa stranim ekstremistima. Jedan od vođa Abdul Razik uhapšen je zbog rasizma. Povezivani su 2018. godine s uništavanjem budističkih kipova. Ranije, 2016. godine optuženi su za sukobe s budističkim monasima i zbog indoktrinacije djece u ekstremni fundamentalizam.

U ukupno devet bombaških napada u nedjelju je ubijeno najmanje 290 ljudi, među kojima i 27 stranaca. Oko 500 osoba je ranjeno u eksplozijama.

Zvaničnici u saopćili da su 24 osumnjičena u pritvoru dok čekaju na ispitivanje, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije