Bogatstvo britanskih milijardera se znatno uvećalo nakon Brexita

Radiosarajevo.ba
Bogatstvo britanskih milijardera se znatno uvećalo nakon Brexita
Foto: Lego / Ilustracija

Od referenduma na kojem je odlučivano da li će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Europsku uniju do danas, 15 Britanaca s Bloombergove liste milijardera je uvećalo svoje bogatstvo za 28 milijardi dolara, piše američki poslovni list.

Samo ove godine su na svoje račune položili dodatnih 18 milijardi dolara.

Bloomberg je podsjetio da s druge strane postoji ekonomska stagnacija u ovoj zemlji. Guverner Bank of England Mark Carney je upozorio da privreda zemlje trpi zbog krajnje neizvjesnog ishoda - da li će zemlja zaista napustiti Europsku uniju, ako da, na koji način ili će ipak ostati u Uniji.

Uprkos tome što su tržišta ostala snažna, zbog rizika kompanije smanjuju potrošnju strahujući od najgoreg ishoda - Brexit bez dogovora s Europskom unijom.

Sve više britanskih milijardera se odriče državljanstva Ujedinjenog Kraljevstva želeći održati svoje bogatstvo.

Vlasnik kompanije Ineos Jim Ratcliffe je razmatrao kako da uštedi četiri milijarde funti koje bi morao dati za porez. Očekivano, jednu od mogućnosti koju je razmatrao je preseljenje u Monako, navodi Bloomberg pozivajući se na Sunday Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije