Boeing gubi milijarde dolara: Šokantni podaci o broju prizemljenih aviona iz flote

AA
Boeing gubi milijarde dolara: Šokantni podaci o broju prizemljenih aviona iz flote
Foto: Screenshot / Ilustracija

Veliki strah od mogućih avionskih nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača aviona jer je dionica kompanije Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti samo u ponedjeljak.

Skoro 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno diljem svijeta, prema podacima Flightglobala, a to uključuje i 97 aviona u Kini, inače na najvećem tržištu u svijetu.

Samo dan nakon nesreće aviona Ethiopian Airlines, u kojoj je poginulo 157 osoba, Sjedinjene Američke Države su navele da je sigurno koristiti Boeinge.

Međutim, brojne zemlje su već obustavile letove aviona Boeing 737 MAX 8 i Boeing 737 MAX 9, napominjući da žele provjeriti sigurnosne rizike povezane s korištenjem ovih modela aviona.

Nakon pada aviona Boeing 737 Max 8 Ethiopian Airlinesa, brojne aviokompanije iz nekoliko zemalja obustavile su letove na kojima se koriste ti avioni.

Posljednje u nizu zemalja koje su obustavile letove modelom 737 su Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska.

Ove zemlje su donijele odluke da zatvore svoj zračni prostor za avione modela Boeing 737 MAX 8 nakon fatalnog pada putničkog aviona takvog tipa u nedjelju na letu iz Adis Abebe za Keniju.

"Britansko civilno zrakoplovstvo pažljivo prati situaciju (...) kao mjeru opreza objavilo je uputstva da se obustave svi komercijalni putnički letovi bilo kojeg operatera u dolasku, polasku ili tranzitu kroz zračni prostor Ujedinjene Kraljevine", saopćeno je iz Britanskog civilnog zrakoplovstva.

Agencija za sigurnost zračnog saobraćaja Europske unije također se priprema privremeno prizemljiti avione Boeing 737 MAX.

Nešto ranije odluku o prizemljenju objavila je i norveška kompanija Norwegian Air.

Ethiopian Airlines je obustavio letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8, a Uprava za avijaciju Kine svim aviokompanijama u zemlji naredila je obustavu korištenja ovih aviona.

Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjelju u avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe. Avion Boeing 737-8 kompanije Ethiopian Airlines srušio se nedugo nakon polijetanja ka Nairobiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije