Bodo Weber: Kako će skandal u Austriji utjecati na evropske izbore?

Radiosarajevo.ba
Bodo Weber: Kako će skandal u Austriji utjecati na evropske izbore?
Privatni album / Bodo Weber

Nakon objavljivanja tajno snimljenog video isječka koji pokazuje kako je sada već bivši vicekancelar Austrije i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christia Strache Rusima nudi pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci, političke turbulencije u toj zemlji ne prestaju.

Piše: F. V.

Strache, kod nas poznat kao prijatelj i saveznik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika je podnio ostavku, a kancelar Sebastijan Kurz najavio raspuštanje koalicije i nove izbore koji su, na koncu, zakazani za septembar.

Slobodarska partija (FPO), kojoj pripada ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, najavila je u međuvremenu povlačenje svih svojih članova u vladi.

Najava je uslijedila nakon večerašnje najave austrijskog kancelara Kurza da će predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smjenu ministra unutrašnjih poslova Kikla.

Bodo Weber njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije (DPC) za Radiosarajevo.ba govori o posljedicama jedne od najvećih političkih afera u Austriji poslije Drugog svjetskog rata.

 Bodo Weber - undefined

Privatni album :  Bodo Weber

"Raspad koalicije u Austriji u vezi afere sa snimkom sada već bivšeg predsjednika manjeg koalicijskog partnera FPO, Strachea, došao je iznenadno. Godinu i po austrijski kancelar Kurz je uspio da balansira ultradesničarsku ideologiju koalicijskog partnera, koja mu je, u isto vrijeme, omogućila pomjeranje politike njegove konzervativne OVP udesno. Nastojanjima vodstva FPO da podigne konzervativnu fasadu naišao je na svoj kraj objavljivanjem snimaka koji su razotkrili FPO-ovo 'razumijevanje' demokratije“, analizira Weber.

Dodaje da Kurz u toj situaciji nije imao drugog izbora nego da okonča koaliciju.

„Bit ćemo zanimljivo vidjeti koji će efekt imati afera na izbore za Evropski parlament u Austriji idući vikend, posebno rezulati donedavnih koalicijskih partnera, te, još više, na nadolazeće parmanentarne izbore u septembru. Teško da će rezultirati stabilnim odnosima - jer ponavljanje sadašnje koalicije neće biti moguće. A socijaldemokrati se nisu još oporavili od izbornog poraza 2017. godine, i poprilično je neverojatno da će u postojećim okolnosima i pristati na ulazak u koaliciju sa Kurzovim konzervativcima. Posebno poslije Kurzovog desnog zaokreta", zaključio je Weber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije