Bloomberg: Zbog S-400 SAD uvodi sankcije Turskoj, poznato i kada

Radiosarajevo.ba
Bloomberg: Zbog S-400 SAD uvodi sankcije Turskoj, poznato i kada
Foto: Anadolija / S-400

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odlučila se za paket sankcija protiv Turske koji će biti uveden zbog toga što je Ankara kupila ruske protivzračne raketne sisteme S-400.

Pozivajući se na vlastite izvore, agencija Bloomberg je saopćila da će zvanično uvođenje restriktivnih mjera biti objavljeno narednih dana.

Prema navodima agencije, izbor je bio između tri različita paketa mjera, od kojih je odabran najefikasniji. Izvori agencije nisu precizirali kakve će sankcije biti i koje će oblasti biti pogođene, ali navode da sada direktno mora da ih odobri američki predsednik.

Bloomberg naglašava da Washington krajem naredne sedmice namjerava da objavi saopćenje o svojim namjerama da uvede restriktivne mjere Ankari.

Prema mišljenju jednog od izvora agencije, sankcije će biti uvedene naredne sedmice kako bi se izbjeglo podudaranje sa godišnjicom pokušaja državnog udara, koji je 15. jula 2016. godine pokušala da izvrši grupa vojnika i oficira Oružanih snaga Turske.

Na taj način Washington želi da izbjegne dodatne spekulacije o tome da Sjedinjene Američke Države stoje iza tih događaja.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je tenzije između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Washington je zahtijevao da se sporazum obustavi i da se umjesto S-400 nabave njihovi sistemi Patriot.

U slučaju odbijanja, SAD nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Ankara odbila da učini ustupke.

Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, odnosi između SAD i Turske postali su manje napeti, objasnio je Mevlut Cavusoglu, šef diplomatije u Ankari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije