Izrael odlučio primiti 100 sirijske djece bez roditelja

Radiosarajevo.ba
Izrael odlučio primiti 100 sirijske djece bez roditelja
Veoma teška situacija u kojoj se nalaze sirijski civili, zbog rata koji već nekoliko godina bijesni uz ovoj bliskoistočnoj državi, natjerala je brojne države svijeta da se solidariše sa ljudima koji bježe od ratnih strahota.

Nakon što je Europa preživjela migrantsku krizu, situacija sa izbjeglicama se nekako smirila, no ipak još uvijek postoji potreba za zbrinjavanjem velikog broja civila, posebno djece, kako ne bi bili izloženi ratnoj opasnosti.

Tim povodom, izraleski ministar unutrašnjih poslova Arije Deri odobrio je prihvat 100 sirijskih mališana, ratne siročadi, prenosi novinska agencija Beta.

Glasnogovornih ovog ministra potvrdio je danas da je taj plan odobre, a ako bude ostvaren bit će to prvi put da Izrael primi izbjeglice iz susjedne zemlje. Na osnovu plana, koji je prvi objavio izraelski TV kanal 10, djeca će najprije biti smještena u školama, nakon čega će biti potražene arapske porodice u Izraelu koje su spremne da ih usvoje.

Na kraju, djeca će dobiti državljanstvo Izraela, a njihovim najbližim rođacima će biti omogućeno da im se pridruže.

Izrael je već do sada u svojim bolnicama prihvatio ranjenike iz Sirije, a premijer ove države Benjamin Netanjahu najavio je u decembru da želi proširiti pomoć za sirijske civile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije