"Bit će spašeni milioni života": Postignut dogovor o prekidu borbi na sjeveru Sirije

Radiosarajevo.ba
"Bit će spašeni milioni života": Postignut dogovor o prekidu borbi na sjeveru Sirije

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o prekidu borbi na sjeveru Sirije. 

Agencija Anadolija je prenijela riječi američkog potpredsjednika da je postignut dogovor da se turska operacija "Izvor mira" obustavi na 120 sati. Također, Turska i SAD postigli su dogovor o potpunom uništenju ISIS-a na sjeveroistoku Sirije.

"SAD će olakšati povlačenje pripadnika kurdskih snaga iz zona sigurnosti u Siriji", prenosi Anadolija riječi Mike Pencea.

Skoro istovremeno je američki predjednik Donald Trump zahvalio Erdoganu uz riječi: "imamo lijepe vijesti iz Turske, bit će spašeni milioni života".

Mike Pence je rekao da je Turska pristala da ne vodi borbena dejstva u sirijskom gradu Kobaniju, nad kojim je ranije preuzela kontrolu sirijska armija.

Prema njegovim riječima, Turska će okončati vojnu operaciju na sjeveru Sirije nakon povlačenja kurdskih formacija, uz podršku američkih snaga.

"Amerikanci već rade s kurdskim odredima u zoni sigurnosti na granici s Turskom, pomažući im u povlačenju", rekao je Pence.

"Demarkaciona linija, iza koje će se povući kurdske formacije, nalazit će se na oko 30 kilometara južno od granice Sirije i Turske", naveo je Pence, dodajući da SAD neće voditi vojna dejstva na sjeveroistoku Sirije i da će se ograničiti na diplomatiju.

Pence je istakao da su SAD dobile garancije od kurdskih formacija da će se organizirano udaljiti od granice s Turskom.

Podsjetimo, američki potpredsjednik Mike Pence sastao se u četvrtak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi ga pokušao ubijediti da zaustavi ofanzivu na kurdske borce na sjeveroistoku Sirije.

Ofanziva je stvorila novu humanitarnu krizu u Siriji sa 200.000 raseljenih, sigurnosnu uzbunu zbog hiljada boraca Islamske države napuštenih u kurdskim zatvorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije