Bit će gore nego u Dolini smrti: Pakleno je diljem Europe

Radiosarajevo.ba
Bit će gore nego u Dolini smrti: Pakleno je diljem Europe
Index.hr / Ilustracija

Velike vrućine u Europi pogodile su u petak Španiju i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Pirenejskom poluotoku najveći toplinski val od 2003, jedne od najgorih godina po šumskim požarima. Temperature u Španiji i Portugalu ostat će više od 40 Celzijevih stupnjeva barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stepena, piše Index.hr.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španiji i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stepeni. U Portugalu mjesni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

Lisabon će ovaj vikend biti među najtoplijim gradovima na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuju temperature od 47 stepeni. Više od 400 vatrogasaca uz pomoć devet aviona i helikoptera gasilo je u petak šumski požar u turističkom kraju Monchiqueu, na jugu Portugala i iz opreza evakuiralo nekoliko stanovnika, doznaje se od spasilačke službe.

Uz pomoć iz zraka, vatrogascima je 121 vozilo pomagalo u gašenju tog požara koji je zahvatio makiju, navodi se u izvješću civilne zaštite. Požar se širi na dvjema frontama u teškopristupačnom području, potpomognut vjetrom, dodaje zapovjedništvo istaknuvši da se vatrogasci "uspješno bore" s vatrom. Požar je buknuo u okolici Monchiquea, gorskog lanca koji je najviša tačka turističkog područja Algarvea, na jugu zemlje.

S obzirom na prognoze za Španiju i Portugal, moglo bi doći do rušenja europskog rekorda od 48 °C zabilježenog u Ateni 10. jula 1977. godine. Najviša zabilježena temperatura u Portugalu iznosi 47,4 °C, a izmjerena je u gradu Amareleja 8. avgusta 2003. Rekord Španije je na 47,2 °C, a izmjeren je u Murciji 4. jula 1994.

Ovo se slaže s prognozama meteorološke stranice Severe Weather Europe koja je sredinom sedmice objavila model u kojemu je najavila kako će temperature u dijelovima središnjeg Portugala i zapadne Španije ići do čak 51 °C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije