BionTech dao prognozu: Kada ćemo pandemiju staviti pod kontrolu

0
Radiosarajevo.ba
BionTech dao prognozu: Kada ćemo pandemiju staviti pod kontrolu
Foto: Euronews.com / Ugur Sahin

U ponedjeljak je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cjepivo njemačkog Biontecha koju masovno proizvodi američki Pfizer.

„Ovo je važan korak. Imamo prvo odobreno cjepivo u Europi", rekao je Ugur Sahin, osnivač Biontecha.

„Počinjemo s cijepljenjem i očekujemo povoljno djelovanje za one koji prime cjepivo. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko mjeseci opasti stepen hospitalizacije starijih", dodao je Sahin.

EMA već šestog januara donosi odluku i o cjepivu američke Moderne. To Sahinu daje nadu da bi se uskoro na tržištu moglo naći dovoljno cjepiva da se „do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu“. Za to je, kako kaže, potrebno imunizirati 60 do 70 posto stanovnika.

Glavobolje zadaje nova mutacija virusa koja je isprva primijećena u Velikoj Britaniji, ali već se pojavila u više zemalja kontinentalne Europe.

Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je osjetno zarazniji. Britanci vjeruju da se zbog njega čak 70 posto ljudi više zaražava.

Ali, pitanje svih pitanja je je li nova varijanta otporna na cjepivo. „Još ne znamo, jer nismo obavili testove", kaže Sahin, i najavljuje da će u naredne dvije sedmice Biontech provjeriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovo cjepivo.

Hoće li cjepivo biti efikasno protiv mutacije?

„Naučno gledano, visoka je vjerovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmijenjeno je samo jedan posto relevantnog proteina. To znači da je 99 posto isto, a naše cjepivo izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa s više strana", zaključio je naučnik, a prenosi jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije