Održan novi sastanak: O čemu je raspravljalo tajno društvo Bilderberg

K. S.
Održan novi sastanak: O čemu je raspravljalo tajno društvo Bilderberg
Tajno društvo Bilderberg sastalo se od 7. do 10. juna 2018. godine u Torinu u Italiji, a ono što je novost na okupljanju ove vrlo moćne organizacije jeste i učešće Vatikana po prvi put.

Nije slučajno da je Torino izabran za mjesto sastanka Bilderberg grupe jer je to grad historijski poznat kao mjesto u kojem postoji visok nivo tolerancije za anti-katolička duhovna prosvjetljenja.

Društvene i političke elite tako su raspravljale o ulozi vještačke inteligencije, ali i porastu populizma u Europi. Također, Bilderberg grupa smatra se i vijećem rata pa su detaljno raspravljali o Rusiji i Iranu. Govorilo se o SAD-u prije polumandata Donalda Trumpa, kvatnom računarstvu, Saudijskoj Arabiji i Iranu, sadašnjoj situaciji u svijetu, slobodnoj trgovini, budućnosti poslova i svijetu nakon istine (post-truth world), prenose američki mediji.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar NATO-a, direktor francuske obavještajne službe za vanjske operacije DGSE, kao i francuski ministar odbrane, njemački ministar odbrane, holandski kralj i nepopustljivi 95-godišnji Henry Kissinger.

Ukupno 131 učesnik iz 23 zemlje prisustvovao je sastanku, a među njima su i: predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, generalni direktori Airbusa, Deepminda, Totala, kao i guverner Banke Engleske Mark Carney i vlasnik Ryanaira Michael O'Leary.

Također, sastanku je prisustvovao i ključni Pentagonov čovjek za rat James H. Baker, koji je stručnjak za vojne trendove. Upravo je vještačka inteligencija novi vojni trend i ona bi se sve više trebala primjenjivati.

Vojni teoretičar Michael C. Horowitz rekao je da je vještačka inteligencija budućnost za cijelo čovječanstvo.

“Onaj ko bude lider u vještačkoj inteligenciji vladat će svijetom”, rekao je Horowitz.

Bilderberg grupa je ocijenila da Rusija i Kina intezivno sarađuju i ulažu ogroman novac u razvoj vještačke inteligencije.

Kina, Rusija i druge zemlje ozbiljno ulažu novac u vještačku inteligenciju s ciljem podizanja svojih vojnih kapaciteta ali i želje da se sruši američka vojna superiornost u svijetu”, napominje Horowitz.

Upravo ovogodišnja agenda Bilderberg grupe zove se “Američko svjetsko vodstvo” (US world leadership).

Direktor Googleove laboratorije za kvantnu vještačku inteligenciju Hartmut Neven, koji vodi Googleov DeepMind projekat redovan je na sastancima Bilderberg grupe, koja zna da budućnost leži u visokim tehnologijama i zato su zgrabili Google objema rukama.

U međuvremenu nekoliko proxy ratova sa Rusijom služi im za ubijanje vremena. Bilderberg grupa vlasnik je nekoliko velikih vojnih korporacija.

Marcus Wallenberg je predsjednik uprave Saab vojne industrije koja proizvodi borbene avione. Giampiero Massolo predsjednik je kompanije Fincantieri, koja proizvodi vojne fregate. Thomas Enders je šef Airbusa, sedme najveće vojne kompanije na svijetu. Sukob primjerice u Estoniji bio bi dobar za biznis ali ne za Estoniju, ocjenjuje Guardian.

Bilderberg grupa za koju se smatra da je vlada cijelog svijeta i masonska loža je osnovana 29. maja 1954. godine u Holandiji, od princa Bernharda od Holandije. Prvi sastanak ove političke, ekonomske i društvene elite dogodio se u hotelu Bilderberg u mjestu Oosterbeek u Holandiji. Upravo po ovom hotelu grupa je dobila naziv Bilderberg.

Navodno je povod prvog sastanka bio rastući anti-kapitalistički osjećaj u Europi, jer je 1954. godina bila period eskalacije Hladnog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije