Slavnu glumicu ubili u 8. mjesecu trudnoće: Jezivi zločin Mansonovog kulta

Radiosarajevo.ba
Slavnu glumicu ubili u 8. mjesecu trudnoće: Jezivi zločin Mansonovog kulta
/ Sharon Tate, Foto: AOL

Novi film Quentina Tarantina "Bilo jednom u Hollywoodu", novi film koji je inače dobio iznimno pozitivne kritike, a neki tvrde da se radi o njegovom najboljem uratku dosad.

U glavnim su ulogama Leonardo DiCaprio i Brad Pitt, radnja je smještena u Kaliforniju 1969. godine, a već se duže vremena zna da film ima veze s ubojstvima sekte Charlesa Mansona, točnije s ubojstvom glumice Sharon Tate i njezinih prijatelja.

Holivudsku it djevojku šezdesetih u filmu glumi Margot Robbie. A danas je točno 50 godina od monstruoznih ubojstava sekte.

Malo poslije ponoći 9. augusta 1969. godine u kuću na Beverly Hillsu ušli su Susan Atkins, Linda Kasabian, Patricia Krenwinkel i Charles Tex Watson. Ispred su već ubili studenta Stevena Parenta. U dnevnoj sobi na kauču je spavao scenarist Wojciech Frykowski. Kad ga je probudila buka, vidio je Texa Watsona i pitao tko je on i što radi tamo, piše 100posto.hr.

"Ja sam vrag i došao sam obaviti vražji posao", odgovorio mu je. Udario ga je po glavi, a Susan i Patricia dovele su Sharon Tate, Jaya Sebringa i Abigail Folger u dnevnu sobu. Sharon i Jaya svezale su istim užem za vrat, a kad je on protestirao jer su grubi prema trudnoj Sharon upucali su ga. Frykowski se oslobodio i počeo bježati, ali ga je Watson sustigao na prilazu. 

Udario ga je nekoliko puta pištoljem po glavi, upucao ga je dvaput i nekoliko puta izbo nožem. Abigail Folger pokušala je pobjeći u dvorište, prema bazenu. Nju su sustigle Susan i Patricia te su je izbole 28 puta. Sharon Tate izboli su 16 puta. Tada je bila trudna osam i pol mjeseci - imala je termin poroda za dvije sedmice.

Sharon Tate najpoznatija je žrtva sekte "Obitelj" Charlesa Mansona. Ali, Manson nije uputio svoje sljedbenike da ubiju nju i njezine prijatelje. Cilj nije bio ubiti holivudsku "it" djevojku. Najpoznatiji serijski ubojica na svijetu htio se osvetiti glazbenom producentu Terryju Melcheru, koji mu nije htio dati ugovor da snimi ploču. Tate je tamo živjela nakon što je Melcher prodao kuću. Sharon je imala 26 godina.

Rođena je u Teksasu, ali je većinu života provela seleći se jer joj je otac bio vojni časnik. Sharon je maštala o karijeri psihijatrice, a kao tinejdžerica je sudjelovala na nekoliko izbora ljepote. Kad je imala 17 godina, otac je dobio premještaj u Italiju. Tamo je konačno pronašla prijatelje i postala manje sramežljiva. U to vrijeme u Veroni se snimao holivudski film "Adventures of a Young Man" s Paulom Newmanom, Susan Strasberg i Richardom Beymerom. Sharon i njezini prijatelji bili su statisti, a ona je započela i vezu s Beymerom, koji ju je uvjerio da bi trebala postati glumica.

Prva veća uloga bila je u "Eye of the Devil" 1965. godine. Na promociji filma u Londonu upoznala je poljsko-francuskog redatelja Romana Polanskog. Nijedno nije bilo impresionirano prvim zajedničkim susretima. No, Polanski je planirao snimanje filma "The Fearless Vampire Killers" i pristao je dati Sharon ulogu.

Perfekcionist, Polanski je izluđivao Tate na snimanju. Navodno su jednu scenu ponavljali 70 puta, sve dok on nije bio zadovoljan. Nakon snimanja zaljubili su se i ona se ubrzo uselila u njegov londonski stan. U to je vrijeme Sharon bila u vezi s Jayem Sebringom, holivudskim frizerom i stilistom, kojemu se slomilo srce kad je ona završila s Polanskim. Ipak, ostali su u bliskim odnosima.

U SAD su došli kad je Polanski počeo snimanje "Rosemarynog djeteta", u kojem je htio angažirati Sharon, ali ulogu je ipak dobila Mia Farrow. Tate je svakodnevno dolazila na snimanje i navodno je redatelj prihvatio neke njezine ideje.

Ona je ostvarila važnu ulogu u filmu "Valley of the Dolls", a 1967. vratili su se u London te su se iduće godine vjenčali.

Iako je u javnosti bila predstavljena kao moderna djevojka, Sharon je navodno bila vrlo tradicionalna i željela se ostaviti glume nakon udaje. Polanski joj je to zamjerao i navodno joj je rekao da je "mislio da se oženio s hipi djevojkom, a ne kućanicom". Javna je tajna bila da ju vara.

"Roman i ja imamo prilično dobar dogovor; on mi laže, a ja se pravim da mu vjerujem", rekla je.

Polanski je navodno bio vrlo posesivan i određivao joj je kako da se oblači i šminka, a postoje i svjedočanstva da ju je tjerao na seks u troje s drugim ženama. Kad je ostala trudna, htio je da pobaci, a kad je odbila prestao je spavati s njom. Kao oblik prosvjeda, otputovao je u London, gdje je snimao novi film, ali i spavao s Michelle Phillips, pjevačicom The Mamas & the Papas, 100posto.hr.

"Bio sam s njim kad su ga nazvali i rekli da je Sharon ubijena. Raspao se potpuno. Bio je neutješan. Bračni zavjeti ništa mu nisu značili, ali nitko nije obožavao tu ženu kao on", rekao je redateljev prijatelj Andy Braunsberg.

Sam Polanski kritiziran je nakon što se, samo nekoliko dana nakon brutalnog ubojstva, fotografirao ispred kućnih vrata svoje kuće za magazin Life. Na vratima je još stajao natpis "pig", odnosno "svinja", koji su ubojice ispisale krvlju Sharon Tate.

"Čak i nakon toliko godina, nađem se kako gledam spektakularan zalazak sunca, ili posjetim lijepu kuću, ili iskusim bilo kakvo vizualno zadovoljstvo, i pomislim koliko bi ona uživala u tome. Na te načine ostat ću joj vjeran do svoje smrti", napisao je Polanski, koji je osam godina nakon Sharoninog ubojstva priznao silovanje 13-godišnjakinje te potom pobjegao iz SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije