Bijela kuća zabrinuta: Trump nije mentalno zdrav

Radiosarajevo.ba
Bijela kuća zabrinuta: Trump nije mentalno zdrav
EPA / Donald Trump u Ovalnom uredu
Eliot Cohen se u svoje doba nije pokazao kao nešto nježan ili sofisticiran čovjek. Konačno, on je u administraciji Georga Busha mlađeg bio savjetnik jednoj Condoleezzi Rice za međunarodna pitanja.

No, čak je i on šokiran što je sve u stanju uraditi 45. američki predsjednik Donald Trump.

"U tom sam gradu (Washingtonu) proveo 26 godina. I nikada se nisam susreo s nečim poput ovoga", kazao je za Huffington Post. Komentarom se osvrnuo na novu seriju curenja skandala iz Bijele kuće.

Tako se pročulo je da je prije nekoliko dana Trumpu u tri ujutro stao razbijati glavu je li za ekonomiju SAD-a dobro da dolar bude slab ili jak. Čovjek koji je nakon šest bankrota uspio zgrnuti milijarde dolara, usred noći je odlučio nazvati savjetnika.

Samo, ne nekog ekonomskog stručnjaka, nego umirovljenog generala Mikea Flynna, iskusnog stručnjaka za pitanja sigurnosti i obavještajne agencije.

"Ja generalno ne mislim da je riječ o mentalno zdravom predsjedniku", zaključio je Cohen. Trump je svojim ekscesima doveo do nikad ranije zabilježenog fenomena u Bijeloj kući.

Pročulo se i da Trump ne podnosi duge izvještaje. Jedna stranica i to je to. 

Trumpa je jako lako i razveseliti i ozlojediti. Za New York Times je tako rekao da je fasciniran telefonskim sistemom unutar Bijele kuće. Istodobno, jako mu se nisu svidjeli peškiri u Air Force One. Nisu dovoljno mekani, potužio se. 

Tri sedmice prije nego što je stupio na dužnost, administraciji Baracka Obame natovario je ozbiljan problem kad je na najavu Sjeverne Koreje da će testirati još jednu svoju raketu, Trump objavio na Twitteru da se to "neće dogoditi" jer SAD to neće dopustiti.

Obamini ljudi su se pobojali da bi ovako revolveraški pristup mogao dovesti do ko zna kakve reakcije sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una, vrlo nestabilnog diktatora.

Proteklih dana curili su podaci o skandaloznim telefonskim razgovorima Trumpa s kolegama iz Meksika i Australije.

I sve je to procurilo, srednji službenici, neki i viši, sve su dojavili medijima kako bi javnost znala kamo to sve vodi.

"Mislim da je riječ o pozivu upomoć", komentirala je Elizabeth Rosenberg, stručnjakinja za protuterorizam u Obaminoj administraciji, prenosi Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije