Bijela kuća upozorila Rusiju: Snosit ćete posljedice ukoliko Navaljni umre

3
Radiosarajevo.ba
Bijela kuća upozorila Rusiju: Snosit ćete posljedice ukoliko Navaljni umre
FOTO: EPA / njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršava

Bijela kuća upozorila je Rusiju da će snositi posljedice u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Prema pisanjima stranih medija, njegovo zdrastveno stanje se posljednjih dana u zatvoru pogoršalo.

“Što se tiče konkretnih koraka koje bismo preduzeli, razmatramo različite vrste kažnjavanja koje bismo nametnuli. Neću ih javno otkrivati u ovoj fazi. Ali nagovještavamo posljedice ako Navaljni umre“, poručio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbijednost Jake Sullivan za CNN.

Prema njegovim riječima SAD bi se udružila s Evropskom unijom i drugim demokratijama širom svijeta, a zatim bi uvele sankcije kao odgovor što su ruske vlasti koristile hemijsko oružje protiv Navaljnog.
Sullivan je kazao i da su obavijestili rusku vladu da će ono što se desi Navaljnom, biti njihova odgovornost.

Podsjetimo, Navaljni je započeo štrajk glađu prije više od tri sedmice u znak protesta što mu u zatvoru ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar. Žalio se na bolove u leđima i kazao da ima gubitak osjećaja u nogama.

Ljekar koji je pregledao Navaljnog izjavio je nedavno da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine u Njemačkoj liječio od trovanja nervnim agensom, izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine u zatvorskom kampu Pokrov. Saradnici Navaljnog pozvali su na masovne proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu nakon informacija o naglom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije