Bijela kuća demantira Macrona: Želimo povući snage iz Sirije što prije

Radiosarajevo.ba
Bijela kuća demantira Macrona: Želimo povući snage iz Sirije što prije
Američka misija nije se promijenila, saopćila je Bijela kuća, nakon izjave francuskog predsjednika da je uvjerio Trumpa da američke snage trebaju ostati duže u Siriji.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje želi da se američke snage vrate iz Sirije što je prije moguće, objavila je Bijela kuća, nakon što je francuski šef države Emmanuel Macron rekao da je uvjerio Trumpa da zadrži snage u Siriji duže vrijeme.

"Američka misija nije se promijenila - predsjednik je bio jasan da želi da se američke snage vrate što je prije moguće", rekla je Sarah Sanders u saopćenju.

"Odlučni smo da potpuno porazimo IS i stvorimo uslove koji će spriječiti njen povratak. Osim toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost i vojno i finansijski kako bi se regija učinila bezbjednom", rekla je.

Macron je u nedjelju rekao da je uvjerio američkog kolegu Trumpa koji je želio da povuče američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži.

Trump objavio vojnu intervenciju na Siriju: Raketni napad na Damask

U telefonskom razgovoru uoči zajedničkog američkog, francuskog i britanskog napada na sirijske vojne ciljeve u subotu, Macron je, kako je rekao, uvjerio Trumpa da se ne povlači iz Sirije.

"Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati", kazao je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije