Biden izabrao novog državnog sekretara: Blinken je dobar poznavalac prilika u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Biden izabrao novog državnog sekretara: Blinken je dobar poznavalac prilika u BiH
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden će imenovati iskusnog diplomatu Antonyja Blinkena za državnog sekretara u svojoj budućoj administraciji, dok će nova američka ambasadorica pri UN postati Linda Thomas-Greenfield. 

Blinken je dugogodišnji Bidenov saradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame, u kojoj je Biden bio potpredsjednik. 

Inače, Antony Blinken je dobar poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini.

On je bio i u administraciji Billa Clintona. 

Prvi veliki zadatak kada je u pitanju američka vanjska politika Blinken je imao u vrijeme rata u našoj zemlji. 

Blinken je tokom predsjedničke kampanje Joea Bidena, u februaru ove godine posjetio i bosansko-američku zajednicu te izrazio ogromnu zahvalnost zbog podrške kandidatu Demokrata u utrci za predsjednika SAD.

Blinkenovo imenovanje moglo bi značiti da je još jedan dugogodišnji Bidenov saradnik, Jake Sullivan, glavni kandidat za mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost, kazao je izvor blizak Bidenu. 

Blinken se duže vrijeme zauzima za to da SAD preuzme aktivniju predvodničku ulogu u svijetu, u saradnji sa svojim saveznicima, kako američko mjesto ne bi popunile zemlje sa suprotstavljenim interesima poput Kine.

Thomas-Greenfield bila je zamjenica državnog tajnika za Afriku u drugom Obaminom mandatu od 2013. do 2017.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije