Bosanci u Chicagu: Pokrenuta peticija za uklanjanje spomenika Draži Mihailoviću

N. K.
Bosanci u Chicagu: Pokrenuta peticija za uklanjanje spomenika Draži Mihailoviću
Bosanci i Hercegovci, njih više od 6.000 koji žive u SAD-u, pokrenuli su peticiju za uklanjanje spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću, osuđenemom ratnom zločincu, generalu i komandantu četničkog pokreta za vrijeme II svjetskog rata.

Naime, članovi Facebook grupe Bosnian Americans kao američki građani, traže podršku uklanjanju spomenika u gradu Libertyvilleu jer je on "simbol mržnje, etničkog čišćenja i genocida".

Aktivisti ove Facebook grupe pokrenuli su online peticiju koja je izazvala veliku pažnju i reakciju naših ljudi širom svijeta, a spomenik podignut je prije osam godina u Libertyvilleu.

"U ime Bosnian Americans FB grupe i njenih 6.000 članova, drugih bosanskih organizacija u SAD-u, svih onih koji su pružili podršku ovoj peticiji svojim potpisom, mi kao američki građani tražimo od vas da uklonite spomenik Draže Mihajlović-a u Libertyvilleu, koji predstavlja simbol mržnje, etničkog čišćenja i genocida te podsjeća na nedavnu bosansku agresiju, etničko čišćenje i genocid", stoji između ostalog u njihovom zahtjevu.

Naime, oni su pozvali predstavnike američkih lokalnih vlasti, ali i viših nivoa, da im pomognu za hitno uklanjanje spomenika koji, kako ističu, podsjeća i na nedavnu agresiju na BiH, te podsjećaju i na činjenice koje je utvrdio i Međunarodni sud pravde (ICTY).

Libertyville, zajednica s 22.000 ljudi, nalazi se 60-ak kilometara od Chicaga i desetak kilometara zapadno od jezera Michigan.

Inače, ovaj spomenik je podignut 2009. godine, a Bosanci i Hercegovci iz ovoga grada navode da taj spomenik ne održava američke vrijednsti jer SAD "nikada nikada neće i nikada biti zemlja koja podstiče ili slavi mržnju, fašizam i nacizam".

Više o peticiji pročitajte na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije