Bečki koncept socijalnog stanovanja je jedan od najuspješnijih u svijetu

Radiosarajevo.ba
Bečki koncept socijalnog stanovanja je jedan od najuspješnijih u svijetu
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

Grad Beč ove godine obilježava 100. godina od početka gradske i socijalne stanogradnje.

U proljeće 1919. godine počeli su građevinski radovi na izgradnji kompleksa Metzleinstaler Hof  koji se smatra prvom tipičnom opštinskom stanogradnjom u posljeratnom Beču.

Od tada se stanogradnja u Beču konstantno razvijala i to uz naglašeni socijalni karakter koji je mnogim generacijama Bečlija omogućio cjenovno prihvatljivo stanovanje.

Danas se bečki model gradske i socijalne stanogradnje smatra jedinstvenim i jednim od najuspešnijih koncepata stambenog zbrinjavanja u svijetu.

Prema riječima Kathrin Gaal, članice gradske vlade Beča zadužene za stanovanje, jubilej 100 godina stanogradnje u Beču jeste mnogo više od historijskog datuma.

Jubilej označava posvećenost i opredjeljenost priuštivom stanovanju i kvalitetnom životu, ističe Gaal i napominje da danas skoro pola miliona stanovnika Beča živi u opštinskim stanovima.

Ukoliko se njima pridodaju i Bečlije koje žive u programima podsticajnog stanovanja onda se dolazi do skoro dvije trećine stanovnika austrijske prijestonice koji žive u zgradama povezanim na nekin način sa socijalnom stanogradnjom.

Godina jubileja nazvana 100 godina gradske stanogradnje bit će obilježena brojnim manifestacijama.

Zvanični početak proslave bit će 9. maja upravo u kompleksu Metzleinstaler Hof. Osim toga planiran je i koncert Bečkog simfonijskog orkestra pod otvorenim nebom u jednom od gradskih stambenih kompleksa.

Zainteresovani će biti u mogućnosti i da učestvuju u stručnim vođenjima kroz historijat bečke stanogradnje, a takođe će se organizovati i autobuska razgledanja najznačajnijih opštinskih stambenih kompleksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije