Bebe tuljani vraćeni u divljinu nakon što su spašeni od kineskih lovokradica

Radiosarajevo.ba
Bebe tuljani vraćeni u divljinu nakon što su spašeni od kineskih lovokradica
Foto: News.cn / Bebe tuljani vraćeni u more

Nekoliko mjeseci nakon što ih je policija spasila od lovokradica, na desetke mladunaca pjegavih tuljana pušteni su u divljinu, javlja BBC.

Stotinjak beba tuljana pronađeno je u februaru na farmi u kineskom gradu Dalianu. 39 mladunaca nije se moglo spasiti te su preminuli od posljedica izgladnjivanja, piše Index.hr.

Krivolovci su male tuljane oteli iz njihovih prirodnih staništa kako bi ih prodali akvarijima i komercijalnim kompanijama. Policija je uhapsila osam osumnjičenika.

Bili u jako lošem zdravstvenom stanju

Kada su policijski službenici 11. februara pronašli mladunce, 61 preživjelog odveli su u razne institute širom kineske pokrajine Liaoning, kako bi im pomoć mogli pružiti razni stručnjaci.

Mladunci su bili u jako lošem zdravstvenom stanju, dijelom zato što su ih krivolovci zarobili u tako mladoj dobi, a dijelom zato što nisu bili pravilno i dovoljno hranjeni, odnosno dojeni.

Nakon pažljivog tretmana stručnjaka, prva grupa od 24 mlada tuljana vraćena je u divljinu 11. aprila, a zadnjih 37 konačno je pušteno 10. maja.

Prodaju ih akvarijima i restoranima

U posljednjih nekoliko godina krivolovci sve češće love i prodaju mladunce tuljana akvarijima koji ih obučavaju za razne izvedbe pred posjetiteljima ili restoranima koji ih nabavljaju kako bi time privukli što više mušterija.

Tuljani su inače zaštićena vrsta u Kini, a krivolovcima koji ih prodaju prijeti zatvorska kazna do 10 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije