Balistička raketa koja može stići do SAD-a: Sj. Koreja testirala nuklearno oružje

Anadolija
Balistička raketa koja može stići do SAD-a: Sj. Koreja testirala nuklearno oružje

Sjeverna Koreja je saopćila da je izvela još jedno testiranje na poligonu za lansiranje kako bi ojačala svoju strategiju nuklearnog odvraćanja.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja izvela važno testiranje u mjestu Sohae.

Riječ je o poligonu za lansiranje raketa za koji su američke vlasti kazale da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti.

Kako navodi KCNA, jučerašnje lansiranje je bio "uspješan test velike važnosti", ali se ne navodi što se tačno testiralo.

Pretpostavlja se da se radi o testiranju tehnologije za poboljšanje interkontinentalnih balističkih projektila koji bi potencijalno mogli stići do kontinentalnog dijela Sjedinjenih Američkih Država.

Testiranje je izvedeno dok Sjeverna Koreja nastavlja vršiti pritisak na američku administraciju radi većih ustupaka, te dok se približava rok do kraja ove godine koji je odredio lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un kako bi spasio nuklearne pregovore.

Posljednjih nekoliko sedmica je primjetan porast napetosti nakon što je zvanični Pjongjang izveo nekoliko testiranja oružja i ušao u verbalni rat sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije