Rohingya muslimani s tugom proslavljaju Bajram u kampovima za izbjeglice

Anadolija
Rohingya muslimani s tugom proslavljaju Bajram u kampovima za izbjeglice
FOTO: AA / Rohinja muslimani: Narod između pakla i raja
Progonjeni muslimani Rohingya suznih očiju i s tugom u srcima proslavljaju Bajram u kampovima za izbjeglice u Bangladešu.

Abdul Hakim, 26-godišnji Rohingya musliman, rekao je da je prošle godine proslavio Ramazanski bajram sa svojom porodicom u kući u Mijanmaru, prije nego što je bio primoran da pobjegne u kamp Kutupalang u Bangladešu.

Hakim je tada planirao da se vjenča nakon Bajrama, ali se njegov život naglo promijenio nakon što su vojska Mijanmara i budistički ekstremisti spalili njegov dom i ubili njegovog oca, brata i rođaka.

Dodao je da je jedva uspio pobjeći u Bangladeš, iako je imao povrede, zajedno s majkom i snahom je stigao u izbjeglički kamp. Trebalo mu je iscrpljujućih pet dana da pređe granicu Bangladeša. Njegova svakodnevna borba, kao i za stotine hiljada ljudi poput njega u logoru, je da dobije hranu i zadovolji druge osnovne potrebe.

"Nemam vremena da razmišljam o Bajramu, zapravo nakon što sam izgubio članove porodice, naročito svog oca i brata u nasilju, izgubio sam svaki osjećaj zadovoljstva u životu”, dodao je on.

Za ljude poput Hakima, ovo je prvi Bajram nakon napada na muslimane Rohingya 25. avgusta u Mijanmaru.

Ziaul Haq, još jedna izbjeglica Rohingya, koja živi u kampu Leda u Teknafu, izjavio je da je vojska u Mijanmaru ubila njegovog 15-godišnjeg brata Anisura Rahmana.

"Sretni smo ovdje. Barem smo sada sigurni, ali ovo nije život koji mi živimo. Želimo da se vratimo u našu zemlju, ali nam trebaju građanska prava i sigurnost. Kada dobijemo pravdu i vratimo se u našu zemlju onda ćemo pravilno proslaviti Bajram", rekao je Haq.

Za 27-godišnju Humaera Begum Bajram ove godine ne donosi sreću jer joj  je muž zatvoren u zatvoru u Mijanmaru. Begum je rekla da ne zna ni da li je njen muž još uvijek živ.

"Nema Bajrama bez mog muža. Čekam ga. Ne znam hoće li se vratiti ili ne," rekla je.

Uprkos svojoj očajnoj situaciji, mlađa Rohinja populacija je izjavila za Anadolu Agency da je život u kampovima i dalje bolji nego da živi pod sjenkom oružja.

Bibi Ayesha (11) i Samira (12), koji također žive u kampu Leda, rekli su da barem sada žive bez straha da će poginuti.

"Sretni smo jer ovdje nemamo strah. Došli smo u kamp. Niko ne stoji ispred našeg šatora s puškama kako bi nas ubio ", rekla je Ayesha.

U međuvremenu, komesar okruga Cox-a Bazar Kamal Hossain rekao je da su u logorima napravljene pripreme za pomoć izbjeglicama.

"Pripremili smo sve džamije u kampovima za molitvu na Bajram za muslimane Rohingya. Dobar broj nevladinih organizacija distribuirao je odjeću i prehrambene artikale u posljednjih nekoliko dana pred Bajram," rekao je on.

Od 25. avgusta 2017. godine, preko 750.000 izbjeglica, uglavnom djece i žena, napustilo je Mijanmar i prešlo u Bangladeš nakon što su snage Mijanmara pokrenule akciju usmjerenu protiv manjinske muslimanske zajednice.

Prema navodima ”Doktora bez granica”, najmanje 9.400 Rohingya je ubijeno u provinciji Rakhine od 25. avgusta do 24. septembra prošle godine.

U izveštaju koji je nedavno objavljen, humanitarna grupa UN-a je rekla da je smrt 71,7 posto ili 6.700 Rohingya izazvana nasiljem. U ovu brojku je uključeno 730 djece mlađe od 5 godina.

Rohingye, koje su UN opisale kao najugroženiji narod u svijetu, suočavaju se s povećanim strahovima od napada od 2012. godine. UN je dokumentovala masovna silovanja, ubistva, brutalna premlaćivanje i nestanke. Istražitelji UN-a su u svom izvještaju naveli da bi takva kršenja ljudskih prava mogla predstavljati zločin protiv čovječnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije