Avionska nesreća u čijoj istrazi je prvi put korištena crna kutija

J. M.
Avionska nesreća u čijoj istrazi je prvi put korištena crna kutija
/ Foto: imperialgoogie.tumblr.com
Douglas DC-8 kompanije United Airlines, sa 77 putnika i sedam članova posade, tog 16. decembra 1960. godine približavao se njujorškom aerodromu Idlewild (današnji John F. Kennedy).

U isto vrijeme ka drugom njujorškom aerodromu La Guardia letio je Lockheed Super Constellation kompanije TWA, koji je stizao iz Daytone s 39 putnika i pet članova posade.

U vrijeme kad nije bilo moderne tehnike za navođenje aviona pri slijetanju kobnim se pokazalo "skraćenje linije" aviona United Airlines zbog čega je kontrola leta mislila da je DC-8 bio 11 milja dalje nego je bio u stvarnosti. U 10.33 sati prema lokalnom vremenu iznad New Yorka je došlo do sudara dva aviona.

Avion TWA pao je na vojni poligon američke vojske, dok se United Airlinesov DC-8 srušio na stambeno naselje u Brooklynu, u blizini tamošnje crkve.

Poginulo je svih 128 osoba u oba aviona te šest ljudi na zemlji - Lewis Wallace (90-godišnji čuvar crkve), Charles Cooper (domar koji je u trenutku nesreće čistio snijeg na ulici), Joseph Colacino i John Opperisano (ulični prodavači jelke), Jacob Crooks (doktor koji je šetao svog psa) i Albert Layer (prodavac u obližnjoj radnji).

Kada je United Airlinesov avion pao na zgradu, tijelo 11-godišnjeg putnika Stephena Baltza odbačeno je u snijeg. Mališan je prebačen u bolnicu, dao je izjavu istražiteljima i novinarima, proglašen je jedinom preživjelom osobom u nesreći, ali je narednog dana neočekivano preminuo zbog upale pluća, jer ljekari nisu znali da su mu pluća napunjena spaljenim gorivom.

Ovo je bila dotad najveća avionska nesreća u SAD-u, a ostat će upamćena i kao prva u čijoj istrazi je korištena "crna kutija". Naime, bila je to prva nesreća aviona DC-8 koji je 18 mjeseci ranije ušao u zračni saobraćaj kao pionirski putnički avionu s uređajem za snimanje podataka leta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije