Australija se suočava sa velikom katastrofom: Vojska pozvana u gašenje požara

Fena
Australija se suočava sa velikom katastrofom: Vojska pozvana u gašenje požara
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Požar u Australiji

Požari niskog rastinja opasno su  izmakli kontroli u subotu na istočnoj obali Australije, podstaknuti visokim temeraturama i snažnim vjetrovima, dok se vatrogasci bore da spase živote i imovinu nakon što je promjena pravca vjetra ujedinila nekoliko velikih vatrenih fronti.

Do kasnih večernjih sati po lokalnom vremenu, australska savezna država Victoria registrovala je 14 požara rangiranih kao vanredna opasnost koja zahtijeva evakuaciju, dok je država Novi Južni Vels registrovala 11 takvih vanrednih situacija, uz više od 150 ostalih požara koji bjesne širom tih država. 

“Brojni su požari koji zajednički bjesne, veoma su snažni, intenzivni, veoma veliki požari. Nažalost, pred nama je još mnogo sati borbe protiv tih pogoršanih i opasnih vremenskih uslova“, izjavio je komesar Ruralne službe za borbu protiv požara (RFS) Shane Fitzsimmons na večernjem brifingu za novinare.

Meteorološki zavod javio je da se vremenski uslovi rapidno pogoršavaju.

Vlasti su zabrinute da bi se situacija s požarima mogla pogoršati u odnosu na onu tokom novogodišnjih praznika kada su izgorjele goleme površine niskog rastinja i prinuđene su hiljade mještana i turista da potraže utočište na plažama.

Procjene šteta izazvanih požarima mogle bi biti objavljene u nedjelju ili kasnije. Australski premijer Scott Morrison saopćio je da je broj poginulih u trenutnoj zoni požara porastao na 23 osobe, od kojih je 12 poginulo samo u ovoj sedmici.

Savezna vlada proglasila je poziv bez presedana vojnim rezervistima da pomognu vatrogascima, kao i za mobilizaciju ostalih resursa uključujući mornarički brod opremljen za pomoć u prirodnim katastrofama.  

Morrison je potvrdio da je njegova posjeta Indiji i Japanu zakazana za sredinu januara odgođena zbog požara.

Više od 13 miliona jutara zemlje izgorjelo je u ovogodišnjoj sezoni požara, prenosi Reuters.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije