Assangeov otac: Moj sin je razmijenjen za kredit MMF-a

Radiosarajevo.ba
Assangeov otac: Moj sin je razmijenjen za kredit MMF-a
Foto: Arhiv / Julian Assange

Ekvador je zamijenio  Juliana Assangea za kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se može dobiti samo uz odobrenje Washington, tvrdi John Shipton, otac osnivača WikiLeaksa.

„Ekvador nema svoju valutu. Koristi američki dolar. Ne možete dobiti kredit od MMF-a ako ga Washington ne odobri, po dogovoru da se Julian ukloni iz ambasade“, rekao je Shipton u emisiji "60 minuta Australija".

Krajem februara, Ekvador je postigao sporazum o finansiranju sa MMF-om u iznosu od 4,2 milijarde dolara kako bi održao svoju ekonomiju. Manje od dva mjeseca kasnije, predsjednik Ekvadora Lenin Moreno opozvao je Assangeov politički azil. Assangea je uhapsila britanska policija koja ga je izvukla iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje je proveo gotovo sedam godina u azilu.

Shipton je komentirao i snimak izvlačenja iz ambasade i dodao da je pritisak imao "strašan efekt" na njegovog sina.

„Ja imam 74, a on izgleda kao da je moje godište. Julian ima 47 godina“, rekao je Shipton.

Assangeov otac rekao je da mu je sada glavni strah da će ga Britanija deportirati u SAD. Formalno, Amerikanci žele da pokrenu postupak protiv jednog od najpoznatijih uzbunjivača na svijetu zbog navodne cyber-zavjere sa bivšim vojnikom američke vojske Chelsea Manning, koji je prenio na hiljade klasificiranih američkih vojnih dokumenata Wikileaksu 2010. godine.

Međutim, mnogi vjeruju da će se broj optužbi nagomilati kada SAD dobije Assangea.

„SAD su bile odlučne da mu unište život iz bilo kog razloga. Oni žele da pokažu da će uzbunjivači i zviždači biti uništeni“, rekao je Shipton.

On se također nasmijao tvrdnjama da njegov sin radi za Kremlj.

„Oh, zaboga, poštedite me“, rekao je Asangeov otac.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije