Artvin u zimskim mjesecima ”skriveni raj” za skijaše

Anadolija
Artvin u zimskim mjesecima ”skriveni raj” za skijaše
Zaljubljenici u prirodu i zimske sportove ”skriveni raj” mogu pronaći u skijaškom centru Atabari smještenom na 2.200 metara nadmorske visine na planini Mersivan, na sjeveroistoku Turske.

Artvin, provincija u kojoj je smješteno skijalište, poznata je po bogatoj historiji, flori i fauni, planinama vječito pokrivenim snijegom, kraterskim jezerima i visoravnima zelene boje.

Skijalište je od centra grada udaljeno 18 kilometara.

Bahattin Yetim, iz organizacije za sport i usluge mladih istakako je kako u Artvin tokom ljetnih mjeseci dolaze turisti koji uživaju u čistom zraku i prirodu, a tokom zime je jedno od omiljenih destinacija ljubitelja skijanja. On je najavio izgradnju smještajnih kapaciteta koji će u budućnosti osigurati dodatni broj gostiju.

”Prirodna bogatstva koja skijalište ima podsjećaju na ljepote prikazane na razglednicama. Očekujemo sve ljubitelje skijanja koji vole adrenalin, čist zrak i obilje kisika”, istakao je Yetim.

Pored staze duge gotovo kilometar skiliftovi mogu prevoziti gotovo 900 ljudi svaki sat. Skijaši, ali i drugi posjetioci mogu okrjepu pronaći u kafeteriji i restoranu. Osim toga, u Atabariju nalazi se i ekipa hitne pomoći koja je na intervenciju spremna u svakom trenutku.

Yetim je rekao kako je staza u cjelosti osvjetljena tokom noći i da je noćno skijanje počelo 5. januara. Iako je noćno skijanje počelo prije nekoliko dana, posjetioci su već vrlo zainteresirani za njega.

”U 2012. godini tokom vikenda imali smo 150 posjetilaca, a 2016. taj broj je povećan na 654”, naglasio je Yetim.

On je rekao i kako su sportisti koji su trenirali na tom skijalištu zabilježili značajne rezultate i da ih ti uspjesi motiviraju da svaki dan sve više ulažu u skijanje kao sport.

S ciljem da svi znaju skijati, omogućeni su časovi za skijanje tokom vikenda i raspusta za djecu i mlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije