Amerikanci znaju: Huawei tajno pomogao Sjevernoj Koreji u izgradnji bežične mreže

Radiosarajevo.ba
Amerikanci znaju: Huawei tajno pomogao Sjevernoj Koreji u izgradnji bežične mreže
Foto: EPA-EFE / Huawei telefoni

Kineska firma Huawei Technologies Co Ltd, koja je zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost stavila američku crnu listu, potajno je pomogla Sjevernoj Koreji u izgradnji i održavanju svoje komercijalne bežične mreže, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post navodeći izvore i interne dokumente.

Kineski telekomunikacijski gigant udružio se s kineskom državnom firmom Panda International Information Technology Co Ltd. na nizu projekata u Sjevernoj Koreji tokom najmanje osam godina, izvijestio je Post.

Izvještaji o tom pitanju potvrdili su da Odjel za trgovinu istražuje Huawei od 2016. godine i razmatra je li firma prekršila pravila kontrole izvoza u odnosu na sankcije prema Sjevernoj Koreji.

Takav bi potez postavio pitanja o tome je li Huawei, koji je u svojim komponentama koristio američku tehnologiju, prekršio američke izvozne kontrole kako bi opremio Sjevernu Koreju.

Senatori Chris Van Hollen i Tom Cotton izjavili su kako "otkriće podcrtava (Huawei) veze s Sjevernom Korejom i njene serijske povrede američkog zakona."

Istaknuli su da prijedlog zakona o ponovnoj autorizaciji odbrane koji se razmatra u Kongresu sadrži nove "odredbe za bolju provedbu sankcija za Pjongjang time što će biti jasno da će se svaka firma koja posluje sa Sjevernom Korejom - kao što je Huawei navodno učinio - suočiti s američkim sankcijama".

Huawei nije odmah odgovorio na zahtjev za komentare, ali je u izjavi za Washington Post rekao da nema "poslovne prisutnosti" u Sjevernoj Koreji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije