Amerikanci potpisuju peticiju da se uragan Irma preimenuje u Ivanka

Radiosarajevo.ba
Amerikanci potpisuju peticiju da se uragan Irma preimenuje u Ivanka
EPA / Ilustracija
Uragan Irma koji se nedavno formirao iznad Atlantskog okeana i kasno sinoć pogodio je istočno karipsko ostrvo Barbudu, sljedeća na udaru su ostrva Livord, a moguć je i novi uragan.

Kao uzrok oluje smatraju se klimatske promjene, a Amerikanci su došli na ideju da se uragan Irma preimenuje u uragan Ivanka. Oni vjeruju da će time, ukoliko uragan ponese ime kćerke predsjednika Amerike, podići svijest političkih lidera o utjecaju klimatskih promjena i izvršiti pritisak na vladu SAD-a.

U online peticiji navodi se da je nephodno da se pritisak izvrši na Trumpovu administraciju i odluku predsjednika o Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama.

"Kako temperatura vode i vazduha rasta, ali i nivo mora, povećava se i razorna moć oluja. Uragan Harvey primjer je kako su klimatske promjene utjecale na opasnost po ljudske živote", navodi se u peticiji, piše Independent.

Također se ističe i da je Trumpova administracija potpuno neodgovorna u ovom slučaju.

"Nažalost, odluka koju je Trumpova administracija donijela samo će pogoršati efekat budućih oluja. To je razlog zašto pozivamo Svjetsku meteorološku organizaciju da uragan Irma preimenuje u Ivanka.

"Moramo da izvršimo pritisak na nadležne kako bi zauzeli pravi stav o zdravlju i sigurnosti ljudi širom svijeta i generacija koje dolaze.“

Peticiju je potpisalo nekoliko hiljada Amerikanaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije